De wereld zou een donkere plek zijn zonder de elektrische gloeilamp en de moderne LED verlichting. Want zou jij jezelf eens voor kunnen stellen dat je nog bij kaarslicht zou moeten werken?



Tot 1879, toen Tomas Alva Edison’s versie van de gloeilamp een alledaags gemak (lees genot) werd, was het ‘echte’ vuur namelijk nog steeds de beste manier om een donkere kamer te verlichten. Vervolgens veranderde er daar de komende tachtig jaar niet veel aan. 



De grootste verandering qua verlichting kwam pas in 1962, toen de 33-jarige Nick Holonyak Jr. de eerste lichtgevende diode (LED) creëerde. Zijn uitvinding werd bij General Electric “the magic one” genoemd en heeft sindsdien de wereld behoorlijk veranderd.



Over LED verlichting 

Een LED is een elektronisch component die bij aansluiting op gelijkstroom licht uitzendt. Het werkt op basis van het elektroluminescente principe en kan op een unieke wijze licht uitstralen, zowel op het zichtbare als op het infrarood en ultraviolet spectrum. 



Maar wat een LED lamp echt flink van een traditionele lamp onderscheidt, is zijn lage energieverbruik, kleine formaat, een langere levensduur en sneller kunnen schakelen. 



Toen Holonyak in 1962 het eerste LED licht patenteerde, was het voor een simpele rode LED lamp die waanzinnig duur was, namelijk 230 euro per lampie! Vervolgens kwamen er binnen tien jaar zowel groene als gele LED lampjes. 



Deze eerste LED lampjes werden vanwege de hoge prijs plus de beperkte opties enkel in professionele laboratoriumapparatuur gebruikt of in zaken als IBM printplaten. Het zou pas aan het eind van de jaren tachtig zijn dat de meeste ‘normale’ mensen ook een LED lampje zouden kunnen spotten in bijvoorbeeld een verkeerslicht en/of remlicht.



De voordelen van LED licht 

LED lampen redden onze wereld letterlijk per ieder gebruikt lampje. Openbare verlichtingsdiensten verbruiken maar liefst 19% van ons totale wereldwijde energieverbruik. Dit is een verbluffend cijfer, vooral als je ook bedenkt dat deze energie uit meer dan 40% van het budget van een gemeente bestaat. 



Een simpele omschakeling naar LED verlichting kan dus direct al een groot verschil maken. LED lampen zijn namelijk 40 tot 60% efficiënter dan de huidige verlichting in de meeste grote steden. Ze gaan daarnaast ook nog eens langer mee dan traditionele straatverlichting: 15 tot 20 jaar vergeleken met vijf jaar. Dit resulteert dus simpelweg in een enorme besparing van het milieu.



Het gebruik van LED verlichting 

Je realiseert het je misschien niet, maar LED lampen zijn echt overal aanwezig. Mary Beth Gotti, een manager van het GE Lighting Institute, legde het uit in een interview op de GE website: 



“LEDs zorgen voor verlichting in een verscheidenheid aan elektronische apparaten en indicatoren, waaronder liftknoppen, uitgangsborden, schermen voor mobiele telefoons en smartphones, tv’s, pc’s, tabletcomputers, reclameborden, volledig bewegende videoschermen in sportlocaties, microscopisch chirurgische apparatuur, spoorwegovergangen, en de lichten van de taxibaan van de luchthaven”, zei ze. 



“En ze worden nu steeds meer gebruikt als reguliere verlichtingstoepassingen zoals parkeerterreinen, wegen, accentverlichting, algemene verlichting en nog veel meer.” 



Er bestaan zelfs een aantal ongelooflijk verrassende toepassingen voor LED verlichting waar jij misschien niet eens aan had gedacht. Wat dacht je namelijk van LED ‘fluorescerende’ lichten, zoals wat jij in ziekenhuizen aantreft. Deze LEDs kunnen de energiekosten met meer dan 50% verlagen en verminderen tegelijkertijd het risico op gezondheidsproblemen veroorzaakt door fluorescentielampen. 



Ja ja, het is allemaal echt waar. Er bestaat dan ook geen twijfel over dat we de komende jaren zullen blijven zien dat al die LED lampjes al het licht van de wereld overnemen. Ze worden namelijk alleen nog maar betaalbaarder en nog een stuk effectiever. 



Hier bij i-Mania begint het meeste LED licht jouw leven al aangenaam te verlichten in je eigen woonkamer. Of waar jij elders ook maar fijn en betaalbaar verlicht wilt worden. 



LED