In deel 1 en 2 van de vergelijking van mobiele telefoons en hun bijbehorende besturingssystemen zijn er reeds een flink aantal verschillen tussen de Android systemen van Samsung, LG, Sony etcetera en Apple’s iOS voorbijgekomen. In dit derde en laatste onderdeel in de iOS-Android battle behandelen we nog een aantal onderscheidende items.



Toegankelijkheid

Het idee dat Samsung’s of LG’s Android of die van andere aanbieders ingewikkelder is dan Apple’s iOS is echt onjuist, mits je bijvoorbeeld niet in allerlei mogelijkheden tot een aanpasbaar maatwerk van Android duikt. Beide platforms bieden een excellent bereik aan toegankelijkheidsfuncties.



Fabrikanten zoals Samsung nemen ook opties op zoals ‘Easy mode’, waardoor de interface groter wordt en de gehele gebruikservaring wordt vereenvoudigd, iets wat handig is voor ouderen. Er zijn alsook goede apps gericht op ouderen voor zowel Android en iOS.



Uiteindelijk is iOS op een aantal belangrijke manieren eenvoudiger en gemakkelijker te gebruiken. Het is namelijk uniform voor alle iOS apparaten, terwijl Android enigszins afwijkt per apparaat van verschillende fabrikanten. Android van Google is echter net zo elegant en toegankelijk.



Oproepen en sms-en

De standaard functionaliteit voor bellen en sms-en is goed op beide platforms, maar het kan soms wat verwarrend zijn op Android. Veel Android telefoons worden namelijk geleverd met hun eigen sms en bel apps naast de apps voor berichten van Google, of ze elimineren die Google apps.



FaceTime en iMessage zijn vooraf geïnstalleerd op elke iPhone en iPad, dus het is opmerkelijk eenvoudig om via een mobiel Apple toestel contact te maken met vrienden en familie. Daarom is iOS de winnaar als het gaat om consistentie en gebruiksgemak bij communicatie.



E-mail

De standaard e-mail-apps op Android en iOS zijn zeer gemakkelijk te gebruiken en snel in te stellen. Je kan meerdere e-mailaccounts gebruiken en ze in één inbox bekijken als je dat wenst. Android en iOS hebben ook een groot aantal e-mailapps van derden. Gmail is echter een sterkere standaard e-mailapp dan die van iOS.



En aangezien Gmail het populairste e-mailadressysteem ter wereld is, is het logisch dat de Gmail-app een winnaar is. Je kunt daarnaast eveneens simpel e-mailadressen van verschillende providers in Gmail toevoegen.



Voice assistenten

Je kan met Apple’s Siri bijna dezelfde dingen doen als met de Google Assistent, maar Siri is in eerste instantie een eenvoudiger helper voor het instellen van agenda afspraken, het zoeken op het web of het voeren van oproepen.



De Google Assistent biedt een extra laag. Het kan preventief bruikbare suggesties bieden en het heeft een meer conversationele kant welke informatie aanbiedt over leuke games en zo op basis van wat je met Android doet. Het is slimmer en veelzijdiger dan Siri.



De toevoeging van Siri Shortcuts in iOS 12, waarmee je spraakopdrachten kunt instellen om groepen geautomatiseerde taken te activeren, is een grote stap in de goede richting en Siri begint alsook suggesties te maken op basis van je iPhone gebruik. Maar... Google Assistant doet op dit moment meer en lijkt dit ook sneller te doen.



Indien jij ook sneller meer keus wenst te hebben voor een leuk hoesje of kekke accessoires, dan kies je uiteraard voor de smartphone assistent bij uitstek: Da’s natuurlijk i-Mania.be !!!



https://www.i-mania.be/accessoires/apple/



https://www.i-mania.be/accessoires/samsung/



https://www.i-mania.be/accessoires/sony/



https://www.i-mania.be/accessoires/lg/



https://www.i-mania.be/accessoires/andere-merken/



PS. Lees hier het hele verhaal (in het Engels): https://www.digitaltrends.com/mobile/android-vs-ios/