Tekenen doet men al sinds mensenheugenis. De bekende prehistorische grottekeningen in de Spaanse grot Altamira tonen dit heel bijzonder. Maar om heel realistisch te tekenen is een kunst op zich.

Johannes Vermeer & Jopie Huisman

Grote meesters zoals Johannes Vermeer waren hier een groot kunstenaar in, maar alsook menig moderne realistisch schilder verstaat zijn kunsten. Denk bijvoorbeeld aan Jopie Huisman, die werken in zijn museum in Workum heeft hangen waarbij je het gevoel hebt dat het als een foto zo echt is. Enkel zien is hierbij geloven dat het echt wel een schilderij is.

Camera lucida en camera obscura

Kunstenaars gebruikten heel vroeger allerlei handige tools om meer realisme te bereiken, want van een foto had men nog nooit gehoord. Maar er waren wel andere bijzonder hulpmiddelen uitgevonden: de camera lucida en camera obscura. De eerste is een optisch apparaat dat een afbeelding van een scène en de hand van de kunstenaar op papier samenvoegt om het te traceren. De camera obscura is een optisch apparaat dat door een klein gaatje (of lens) een realtime beeld projecteert in een verduisterde kamer.



Er zijn grote vermoedens dat Johannes Vermeer hier ook gebruik van gemaakt heeft bij zijn schilderij ‘Meisje met de parel’ en andere kunstwerken. In de Tim’s Vermeer documentaire laat de uitvinder Tim Jenison in zijn zoektocht om een Vermeer schilderij na te bootsen dit zien met behulp van een soortgelijk spiegelsysteem.



Maar wat maakt het uit dat de schilder op een unieke manier getraceerd en gekopieerd heeft om zijn bijzondere kunst en effecten te bereiken? Het gaat er gewoon om dat de eindresultaten subliem waren!

Moderne kunstenaars (in spé)

Bij i-Mania hebben we ook heel interessante tools voor de moderne kunstenaars (in spé ) beschikbaar, namelijk een USB lichtbak tracer, waarbij realistisch tekenen wel heel gemakkelijk gemaakt wordt. Want iedere tekenliefhebber weet wel dat tekenen en overtrekken zonder een lichtbak te gebruiken, lijkt als het schilderen op een canvas, zonder een ezel te gebruiken. Je kunt het misschien wel, maar het is onpraktisch in gebruik.



De USB lichtbak van i-Mania moet je echter niet verwarren met een tekentablet, want zo’n verlichtingsbak biedt een oppervlak dat gelijkmatig door LED’s verlicht wordt. Het stelt kunstenaars daarentegen wel in staat om hier met grotere nauwkeurigheid mee te tekenen.

Tekenen en overtrekken

Je kan die lichtbak tevens gebruiken om een afbeelding over te trekken op een niet-transparant (maar nog steeds doorschijnend) stuk papier. Dit is een geweldige tool voor bijvoorbeeld illustratoren, om bijvoorbeeld een stripverhaal rechtstreeks vanuit zijn potloodschets van inkt te voorzien, zonder dat er overtrekpapier of carbonpapier nodig is.



Voor oldskool fotografen is het eveneens een subliem middel om dia’s of negatieven te bekijken. Een USB lichtbak van i-Mania kan zonder meer heel nuttig zijn voor allerlei andere creatieve activiteiten zoals kalligrafie of scrapbooking. De mogelijkheden zijn eindeloos!



En wil jij die lichtbak van jou graag op pad meenemen? Nou dat is prima hoor! Want de A4 formaten die wij aanbieden zijn hier uitermate geschikt voor.



Dus, ben jij als tekenliefhebber of kunstenaar op zoek naar een hulpstuk dat goedkoop is om die tekenklus of overtrekkunst van jou prima te klaren, ga dan voor een USB lichtbak van i-Mania.