De oproep van de overheid om meer sociale afstand te nemen om zo de curve van de corona viruspandemie af te vlakken heeft in de keuken een bijzondere nieuwe rage ontwikkeld. Je zou bij het lezen van deze zin in eerste instantie denken aan het veelvuldig handen wassen om vervelende ziektekiemen weg te spoelen... maar dat is nu even niet wat wij op dit moment bedoelen. Wij doelen namelijk op het bakken van een cake, cookies of wat dan ook voor ander lekkers!



Een honger om de tijd te doen vergeten 

Het is namelijk niet verwonderlijk dat degenen die thuis min of meer wat vastzitten en geen definitief einde in zicht hebben van de COVID-19, wellicht ‘letterlijk’ een honger heeft gecreëerd naar activiteiten om de tijd te doen vergeten. 



Onder alle mogelijke activiteiten die men zou kunnen doen met een overvloed aan vrije tijd thuis, lijkt het bakken van een cake dan ook een populaire bezigheid. Blader maar eens door Instagram of zoek op Twitter naar ‘angst wegbakken’ of ‘bakken tegen stress’ (‘stress baking’ in het Engels) en je zult alle cakes, taarten en koekjes vinden waar alle tijdelijke kluizenaars tegenwoordig troost in vinden.



Bakken is een wetenschap 

Er valt hierbij ook te melden dat hoewel koken een kunst op zich is, bakken grotendeels meer een wetenschap is, waarbij de exacte mengsels van ingrediënten die gecombineerd worden op elkaar reageren zoals waarvoor ze bedoeld zijn. Dit is dan ook een soort chemie te noemen. 



Als je iets bakt, dan zijn de vereisten zodoende heel specifiek, en als jij de aanwijzingen zeer zorgvuldig volgt, dan word je als het meezit smakelijk beloond! Plus daarnaast wordt je brein dusdanig in beslag genomen door de bak activiteit die voorhanden is, dat jij op dat moment weinig tijd hebt om na te denken over al die mogelijke corona zaken die jou misschien zorgen baren...



Rustgevend voor de ziel 

Het eigenlijke bakken van een cake is dan ook heel rustgevend voor de ziel, plus het voelt goed om aan het einde van al je harde werk iets moois te kunnen presenteren. Al is dit niet om een andere reden dan er twee seconden later met een mes of vork in te duiken. 



Er valt verder ook niet te ontkennen dat het bakken van koekjes of een cake een vorm van liefdewerk is. Namelijk veelal een liefdewerk voor iemand anders. We maken daarom koekjes voor familie en collega’s, we bakken taarten voor speciale feesten en we schenken soms banana cakejes of brood aan onze vrienden. 



Heb jij al jouw eigen bananenbrood of cake gemaakt? Want op de een of andere manier is dit wereldwijd het onofficiële gebakken goed van COVID-19 geworden. Iedereen, althans zo lijkt het, bakt het! De zoekopdrachten naar ‘bananenbrood’ is in de afgelopen maanden dan ook flink gestegen op Google.



Een superieur gevoel van gezondheid 

En waarom ook niet. In tegenstelling tot andere gebakken producten, biedt de naam alleen al een superieur gevoel van gezondheid. Het is in principe altijd een type brood, dus geen cake... en het is gemaakt met de super gezonde bananen. Het is om deze reden ook zeker het gezondheidsequivalent van een salade als ontbijt te noemen! 



Nou kom op, ga nu ook iets bakken: een cake, chocolade koekies of een heus bananenbrood. De keuken zal er lekker door komen ruiken, er zal iets prachtig goudbruins uit de oven komen, en jij, je partner en de kinderen hebben iets lekkers voor theetijd. Kortom, iedereen is blij. Wat wil je nu nog meer! 



Cake



Bronnen: cnbc, bostonmagazine & wellandgood