De bescheiden envelop krijgt vaak niet de eer die hem toekomt. Speciaal ontworpen om correspondentie tegen schade en nieuwsgierige blikken te beschermen, kan dit alom aanwezige stuk papier zowel goed als slecht nieuws brengen.



Maar wanneer en waar verscheen die envelop nou voor het eerst? Het antwoord op deze vraag is waarschijnlijk boeiender dan je zou denken.



De vroege dagen van de envelop. Historici geloven dat de envelop voor het eerst verscheen in het oude China, waar het werd gebruikt om de privacy van koninklijke correspondentie te garanderen. Deze eerste voorbeelden waren echter niet zoals we ze vandaag de dag gebruiken.



Ze waren namelijk gemaakt van klei, die tot een bol was gevormd, waarin de ‘geheime’ boodschap zou zitten. Deze envelop werd vervolgens verzegeld met meer klei en ineengeslagen om de inhoud bij aflevering te kunnen onthullen.



Een vergelijkbare methode van veilig berichtenverkeer werd ontwikkeld in Babylonië, zo ongeveer 2000 jaar voor Christus. Deze versie leek meer op een map dan op een bolvormig omhulsel en werd afgedicht door beide uiteinden van een rechthoekige kleiplaat samen te drukken.



Daarna verschijnt de eerste papieren envelop. Rond 200 voor Christus ontwikkelden de Chinezen de eerste envelop vervaardigd van papier. Maar in plaats van berichten werden deze eenvoudige beschermende omhulsels gebruikt om geldgiften te versturen.



Rond diezelfde tijd gebruikten rijke Japanse mannen vroege exemplaren om na een overlijden geschenken te zenden naar familieleden. Van de Chinese en Japanse versies werd destijds aangenomen dat ze nogal grof met de hand werden gemaakt.



Pas in het middeleeuwse tijdperk verbeterde de productietechnieken in de mate dat een papieren envelop gebruikt kon worden voor het verzenden van berichten. Maar zelfs dan was dit ontwerp niet veel meer dan een extra vel papier dat over de boodschap heen was gevouwen en met warme was verzegeld werd.



Dit type boodschappen kwam heel vaak voor tussen de aristocratie en hoge leden van de kerk. De verzegeling werd gemaakt van bijenwas en hars, en werd verzegeld met een wapenschild of heel soms met een ring.



De industriële revolutie veranderde de envelop voor altijd. Eén van de eerste berichten die over een lange afstand in een moderne envelop werd verzonden, werd in 1775 door Sam Adams geschreven. Hij stuurde een enkele brief van Boston naar Philadelphia en betaalde daarvoor 22 cent.



Pas in 1845 werd de eerste automatische machine voor het maken van enveloppen uitgevonden en bijna 50 jaar later konden machines die enveloppen voor het gemak ‘voorplakken’, waardoor het heel beroemde likbewegingsgebaar ontstond.



Tegenwoordig worden er jaarlijks miljarden enveloppen geproduceerd in een breed scala aan formaten, stijlen en vormen. Bruiden kunnen soms uren doorbrengen met het kijken naar verschillende mogelijke enveloppen om hun perfecte uitnodigingsenvelop te vinden. Feestelijke enveloppen worden veelvuldig gebruikt bij het versturen van jaarlijkse kerst- en verjaardagskaarten aan familie en vrienden.



Hier bij i-Mania hebben we een unieke ode aan de beroemde envelop: een heel veilig draaghoesje in envelop stijl voor je smartphone, tablet of laptop.



Verras jezelf ook eens extra leuk met een uniek i-Mania envelop hoesje per post!



https://www.i-mania.be/catalogsearch/result/?cat=0&q=envelop