Welkom in de geheime wereld van de eenhoorn. Een wereld van magie, sprookjes en volksvertellingen.



En wie nou echt niet weet wat een eenhoorn of unicorn is, laten we dan maar vertellen dat de eenhoorn een legendarisch wezen is dat sinds de oudheid wordt beschreven als een beest met een enkele grote, puntige, spiraalvormige hoorn die uit zijn voorhoofd steekt.



Betoverend wezen

In de Europese folklore wordt de eenhoorn vaak afgebeeld als een wit paardachtig dier, maar soms ook als regenboogpaard. Enkelen hebben zelfs vleugels, maar het zijn zeker allemaal mooie, snelle en betoverende wezens!



De eerste bekende afbeelding van een eenhoorn werd gevonden in de Lascaux grotten van het hedendaagse Frankrijk en dateert van rond 15.000 voor Christus!



De allereerste literaire vermelding van eenhoorns in de westerse literatuur is die van de Griekse historicus Ctesias. In de 5e eeuw voor Christus schreef hij dat het magische beest een wit lichaam had, een paarse kop, blauwe ogen en een veelkleurige hoorn: rood op de punt, zwart in het midden en wit aan de basis. Wow, waar zou ie dat nu in het echt gezien hebben?



Tijdens zijn reizen geloofde Marco Polo dat hij ook eenhoorns was tegengekomem. Hij beschreef ze als volgt: “Het zijn erg lelijke bruten om naar te kijken. Ze zijn helemaal niet zoals we aanvankelijk eenhoorns beschrijven.” Nou, dat kan ook wel kloppen... Want dat komt omdat het eigenlijk neushoorns waren!



Een eenhoorn vangen

Maar als jij er toch nog graag één in het wild zou willen vangen, dan hebben we de volgende tip van de enige echte Leonardo da Vinci, want een traditionele methode om op eenhoorns te jagen is via maagden! Ja echt waar dames en heren, want dit is wat Leonardo in één van zijn notitieboeken schreef:



“De eenhoorn, door zijn onmatigheid en niet wetend hoe hij zichzelf moet beheersen, vergeet de wreedheid en wildheid van de liefde die hij aan schone meisjes schenkt. Het schuift alle angst opzij en zal vlot naar een zittende jonkvrouw gaan en op haar schoot gaan slapen, waarna de jagers het prima kunnen vangen.”



De Schotse eenhoorn

Bij wapenschilden is de eenhoorn overigens vooral bekend als een symbool van Schotland: men geloofde daar namelijk dat de eenhoorn de natuurlijke vijand van de leeuw was. Dit leeuwsymbool was iets wat het Engelse koningshuis namelijk ongeveer honderd jaar daarvoor had ingevoerd.



Het werd eveneens door de Schotten gekozen omdat het gezien werd als een trots en hooghartig beest dat liever sterft dan gevangen te worden genomen, nèt zoals de Schotten eeuwenlang vochten om soeverein en onoverwonnen te blijven.



En als je me niet geloofd, kijk dan maar eens naar de dappere strijd van de Schotten met de als eenhoorns vermomde paarden in de film Braveheart. Of je kan Mel Gibson even pingen via Facebook om het direct aan hem te vragen...



De magische eenhoorn

Het is daarnaast verleidelijk om het idee uit Ridley Scott zijn film Legend uit 1985 te romantiseren dat de hoorn van een eenhoorn “een enkele hoorn is die recht naar de hemel reikt”, alsof het functioneert als een soort goddelijke antenne. Ik vertelde je toch al, dat die eenhoorn magisch is!



En hoe zit het met jou: Geloof jij in eenhoorns? Als ze zeggen dat de eenhoorn niet bestaat, dan laten wij wel zien dat ze er echt wel zijn... En dat te zien is geloven, echt waar! Aanschouw het zelf maar met jouw eigen ogen. Want hier bij i-Mania hebben we er velen op voorraad!



De moderne eenhoorn is bij i-Mania overal om ons heen en staan er klaar voor om heel magisch jouw wereld te betreden.



eenhoorn