Rood is niet echt een kleur die je draagt ​​als jij je verlegen voelt. Je doet namelijk rode lippenstift op of trekt een rode jurk aan wanneer jij direct opgemerkt wilt worden.



Rood is sexy maar assertief, niet ingetogen. Het is tenslotte niet voor niets de kleur van stoptekens, van woede, van extreme warmte. Maar waar haalt rood al zijn kracht vandaan?



Cultureel of biologisch

In het verleden waren er hier enkele studies naar gedaan om die vraag te beantwoorden. Eén, gepubliceerd in een editie van het tijdschrift ‘Psychological Science’, vraagt ​​of onze ideeën over de kleur rood cultureel zijn of dat ze diepere, biologische wortels hebben.



De auteurs van dit onderzoek denken dat het een product van evolutie is, niet alleen conventie. Ze ontdekten namelijk dat wanneer er aan resusapen voedsel werd aangeboden door wetenschappers die rood, blauw en groen droegen, ze routinematig het voedsel vermeden dat werd aangeboden door mensen die rood droegen.



Er moet zodoende iets diep in het primatenbrein geworteld zijn, concludeerden ze vervolgens, dat rood als een intimiderende kleur indiceert. “Wij (primaten en de verwante mensen) zijn erg visueel", legt een onderzoeker uit. “We zijn alsook erg sociaal.”



Fysieke reacties

Een andere studie, welke in het tijdschrift ‘Emotion’ terug te vinden was, toonde aan dat het zien van rood (letterlijk) onze fysieke reacties sneller en krachtiger maakt. Het bijbehorende onderzoek, zo constateerde de auteur van die studie, geeft aan dat “als je onmiddellijk en zeer snel in een korte periode rood ziet, dit jou sterker maakt.” Helaas voegde hij er hier direct aan toe: “Ik denk echter niet dat het lang duurt. Het is namelijk een zeer snelle korte reactie.”



Symbolisch

Door de geschiedenis heen en in allerlei culturen heeft de kleur rood een sterke symbolische betekenis gehad. Rood is bijvoorbeeld de kleur van romantiek, denk maar aan rode rozen.



Rood wordt eveneens geassocieerd met seksualiteit, zoals een dame in een rode jurk. En rood is idem dito gekoppeld aan fysieke agressie, denk maar aan de kleur van bloed.



Maar deze dieprode tint kan daarnaast een soort psychologische kracht hanteren, één die buiten ons bewuste denken lijkt om te gaan. Hieronder zijn drie domeinen terug te vinden waarop de kleur rood een soms merkwaardige invloed uitoefent:



Seks

Onderzoek heeft aangetoond dat rood wordt geassocieerd met een verhoogde aantrekkelijkheid bij sommige vrouwelijke niet-menselijke primaten. Langs parallelle lijnen hebben studies ook aangetoond dat mannen een grotere seksuele interesse hebben in vrouwen die rood dragen.



Prestatie

Studies hebben ook aangetoond dat de aanblik van rood de prestaties bij uitvoeringstaken kan belemmeren, omdat het wordt geassocieerd met de dreiging van mislukking en het kan leiden tot vermijding. Zelfs wanneer mensen slechts een flits van rood zien alvorens ze worden getest, roept het associaties op met fouten en falen. Slechte prestaties kunnen vervolgens daarop volgen.



Dominantie

Onderzoek toont aan dat een persoon of team in de kleur rood een grotere kans heeft om een ​​fysieke wedstrijd te winnen dan een persoon of team in een andere kleur.



Het dragen van de rode kleur verhoogt de perceptie van de eigen dominantie en dreiging, en het bekijken van een tegenstander in rode kledij verhoogt evenzo de perceptie van de dominantie en dreiging van de tegenstander...



Deze bevindingen gelden overigens voor zowel mannen als vrouwen. Kan dit interessante gegeven dan ook in verband worden gebracht met de associatie tussen woede en het rood worden van de huid bij de mens, welke het gevolg is van een verhoogde bloedstroom?



Lievelingskleur

Ikzelf weet het antwoord hierop niet. Wat ik echter wel weet (en dat heeft geen studie nodig!) is dat rood een lievelingskleur is van veel personen. Dus om deze reden zijn er hier bij i-Mania tal van interessante artikelen terug te vinden met een rode tint. Wat deze kleur ook maar bij jou mag oproepen ;-) .



rood



Bronnen: allure en psychologytoday