Iedereen kent wel de walkie talkie, een draagbaar zend-ontvangtoestel voor communicatie tussen meerdere personen. Het wordt ook wel een portofoon genoemd en wordt voornamelijk gebruikt door professionele gebruikers zoals hulpdiensten. De walkie talkie is echter ook populair bij amateurgebruik.



Heb je ooit over een walkie talkie gesproken en uitspraken gehoord waarbij jij je op jouw achterhoofd krabde? Stel dat je klaar bent met iets belangrijks te vermelden en de persoon met wie jij sprak beantwoordt “10-4” of “Roger That.”



Misschien hebben ze zelfs wel eens geantwoord met “Zeker, wat is jouw 20?” wanneer je het had over een ontmoeting. Deze spreuken zijn voorbeelden van walkie talkie jargon dat al tientallen jaren bestaat en is allemaal ontworpen om een beknopte en kristalheldere communicatie voor radio gebruikers te creëren.



Helaas zijn al die uitspraken niet zo heel erg duidelijk als jij niet bekend bent met de terminologie ervan. Om je daarmee te helpen sommen wij hier speciaal voor jou een aantal van de meest populaire internationale radio jargon termen op die vandaag de dag gebruikt worden.



“Roger That”: Een snelle manier om te zeggen dat je begrijpt wat de ander zegt. ‘Roger’ stamt uit de tijd van morsecode communicaties toen de letter ‘R’ werd gebruikt om ‘ontvangen’ of ‘bericht begrepen’ aan te geven.



“Mayday”: Een term die je hopelijk alleen in de film tegenkomt en niet in het echte leven. Het betekent in feite ‘levensbedreigende noodsituatie’ en wordt internationaal erkend als een universeel noodsignaal. De term is afgeleid van het Franse ‘m'aidez’, wat betekent: ‘kom me helpen.’



“Over”: Wordt gebruikt aan het einde van een zin of om aan te geven dat de persoon klaar is met spreken. “Out / Uit”: Geeft aan dat de persoon uitlogt. “Over en uit / Over and out”: de persoon is klaar met spreken en het gesprek is afgelopen.



“Read / Copy”: Beide woorden worden gebruikt om te vragen of de spreker wordt gehoord of begrepen, bijvoorbeeld: “Do you read me?” of “Do you copy?” Zie het als de digitale radio versie van “Kan je mij nu verstaan?”



“Wilco”: Betekent letterlijk ‘zal het doen’ en geeft aan dat de spreker van plan is om de taak te voltooien die van hem wordt gevraagd.



En dan zijn er nog de 10 belangrijke codes die een beknopte manier van communiceren via de radio aanbieden. Hier zijn enkele van de populairste codes en wat ze betekenen: 10-1: Slechte ontvangst | 10-4: ‘OK’ - vergelijkbaar met ‘Roger’ | 10-9: Herhaal alsjeblieft | 10-20: Locatie, zoals in ‘wat is jouw 20?’ | 10-36: Huidige tijd - “Kan ik een 10-36 krijgen?” | 10-69: Boodschap ontvangen | 10-77: Geschatte aankomsttijd - “Alfa 10-77”



Natuurlijk is er ook nog dat bekende ‘Fonetische Alfabet’ waarvan dit de volledige internationale lijst is: Alpha, Bravo, Charlie, Delta, Echo, Foxtrot, Golf, Hotel, India, Juliet, Kilo, Lima, Mike, November, Oscar, Papa, Quebec, Romeo, Sierra, Tango, Uniform, Victor, Whiskey, X-ray, Yankee, Zulu.



Nou dat was het dan even. Meer info over de Walkie Talkie zelf vind je wel hier bij i-Mania.be... Over en uit!



https://www.i-mania.be/catalogsearch/result/?cat=0&q=walkie+talkie



Via: chicomm.com