We kunnen dit jaar allemaal wel wat meer comfort gebruiken. Want als we aan de aankomende feestdagen denken, dan hebben we het hopelijk nog steeds over gezellige avonden met het gezin of de familie thuis en minder stress door het online kopen van i-Mania cadeaus en het organiseren van (virtuele) bijeenkomsten. 



Je zou voor de feestdagen van dit jaar een seizoen van hygge in kunnen lassen. Dit concept van comfort en tevredenheid is waar dit Deense woord allemaal over gaat.



Hygge: de ware betekenis van gezellige comfort 

Maar wat is hygge precies? Uitgesproken als ‘hoo-ga’ is het het Deense woord voor ‘gezellig’. De ware betekenis van hygge kan echter niet worden samengevat met een enkel Nederlands woord. 



Hygge omvat het concept van een gezellige tevredenheid en welzijn. Het betekent een warme, gastvrije sfeer creëren en genieten van alle goede dingen in het leven. Het impliceert een traagheid en bewustwording van het leven waardoor je in het moment kunt leven. Hygge wordt ook vaak gedefinieerd als ‘de kunst van het creëren van intimiteit’, ‘de gezelligheid van de ziel’ en zelfs ‘een boek bij kaarslicht lezen’. 



Hygge is stevig in de Deense manier van leven verankerd. Scandinaviërs zien het als een weg naar het blijvende geluk van een individu. En daar schuilt waarschijnlijk enige waarheid in, aangezien Denemarken volgens het World Happiness Report het op één na gelukkigste land ter wereld is... Dus misschien hebben wij ook wat meer hygge nodig! 



Je kunt het hygge leven in feite zelf omarmen, en het tevens delen met de mensen van wie je houdt. En wat is een betere tijd om het te oefenen dan tijdens de kerstperiode? Je hebt dan volop mogelijkheden om gezellig bij een haard te zitten, deze geliefde tijd met dierbaren door te brengen en je te concentreren op de dingen die er het meest toe doen.



De Hygge levensstijl 

In de afgelopen jaren zijn veel lage landers eveneens begonnen een hygge levensstijl te omarmen, in een poging zich actief te concentreren op die kleine momenten en zo het dagelijkse geluk na te streven. Maar hoe ziet die levensstijl eruit? Hier zijn enkele fundamentele hygge regels om naar te leven: 



Kleed je comfortable - Ja, hygge kan zo simpel zijn als het aantrekken van een joggingbroek. Omdat comfort namelijk centraal staat in een hygge-leven, wil jij je kleden in iets waarin je echt kunt ontspannen. 



Steek wat kaarsen aan - Zowel het aroma als het zwakke licht dat van kaarsen afkomt, is perfect voor het cultiveren van een hygge sfeer. Vooral tijdens de kerstperiode, die zich temidden van een donkere winter bevindt, brengt kaarslicht in combinatie met een knus gebreide deken, warme sokken en slippers je helemaal in gevoel van vrede. 



Kom samen met dierbaren - Hygge kan je het beste beoefenen met de mensen en huisdieren waar jij het dichtst bij staat. Het gaat hier echt niet om het geven van een groot feest of zo. Het gaat meer om het samenbrengen van een intieme groep in een geruststellende en ontspannende omgeving. 



Geniet van lekker eten - Het is bijna onmogelijk om je op je gemak te voelen als je honger hebt. Geniet zodoende van echt comfortvoedsel met al jouw dierbaren, of dat nu stoofvlees, soep, gebak of gewoon een lekkere snack is. En combineer dit lekkers met wat warme dranken, zoals koffie, thee, warme chocolademelk of een kerstdrankje. 



Ben in het nu - Concentreer je tijdens al deze activiteiten op de simpele dingen. Overweeg om offline te gaan terwijl jij in de buurt van jouw dierbaren bent, verbreek even de verbinding met social media en concentreer jezelf op wat er zich voor jou afspeelt.



Ben tevreden zonder zorgen 

Hygge heeft alles te maken met leren om tevreden te zijn in het moment. Maak gebruik van het luxe gevoel om je even geen zorgen te maken over de toekomst of over wat jij misschien misloopt. Waardeer gewoon wat en wie jij om je heen hebt. 



Hygge staat voor welzijn en geluk! En als je voor jezelf winkelt of op zoek bent naar een perfect cadeau, ga dan gezellig online naar hygge bij i-Mania shoppen! 



CHRISTMAS

Bron & idee: spoonfulofcomfort