Met het fantasievolle vluchtplan van de vlinder, plus de uitzonderlijke kleurrijke patronen en tinten, brengen vlinders veelal behoorlijk wat betovering naar de bloementuin met hun steeds veranderend schouwspel van beweging en kleur. Zo ook de fraaie vlinder patroon hoesjes uit de collective van i-Mania.



Beeldschone schepseltjes

Jazeker, vlinders zijn beeldschoon, maar ze kennen alsook een aantal zeer vreemde gewoonten. Welkom hier in hun geheime wereld zullen we dan maar zeggen. i-Mania opent hier voor jou eventjes de deur naar wat interessante feitjes over deze wel heel bijzondere schepseltjes van moeder natuur.



Wist jij bijvoorbeeld dat de vlinder met hun voeten kan proeven? Nou, het is bijzonder maar waar: Ze hebben smaaksensoren aan hun voeten, en door op een blad te staan, kunnen ze deze proeven om te zien of hun rupsen het eten kunnen.



De meeste volwassen vlinders kunnen echter niet bijten of kauwen. Ze eten voornamelijk natuurlijke vloeistoffen zoals nectar, sap en vruchtensappen (nee joh, niet direct uit het pak vanuit de supermarkt).



Dorstige fladderaars

Ook heel bijzonder: Sommige vlinders en bijen drinken de tranen van een schildpad of kaaiman. Krokodillentranen zijn op deze wijze unieke drankjes voor dorstige fladderaars. Deze insecten nuttigen deze tranen waarschijnlijk voor het zout wat hierin zit.



En als jij bij jezelf afvraagt waar een vlinder slaapt? Welnu, vlinders slapen niet echt... In plaats daarvan rusten ze uit of worden ze ‘s nachts rustig of overdag wanneer het bewolkt of koel is.



Ze rusten dan met open ogen uit, meestal verborgen temidden van wat gebladerte of hangen ondersteboven aan bladeren of twijgen in bomen en struiken.



Kleurrijke patronen

De opmerkelijke patronen en levendige kleuren van een vlinder komen voort uit laagjes van duizenden kleine soortemet schubben, waarvan de meeste worden geproduceerd door pigmenten.



Elke schaal bestaat uit een enkele kleur. De schubben beschermen de vleugels en die specifieke kleurpatronen beschutten de vlinder tegen roofdieren. Deze kleurenpatronen fungeren namelijk als een soort camouflage, vooral aan de onderkant van de vleugel, waardoor de vlinder in zijn omgeving kan opgaan.



Vlinders kunnen overigens tussen een week en negen maanden in het volwassen stadium leven, afhankelijk van de vlindersoort. Wetenschappers schatten dat er tussen de 15.000 en 20000 verschillende soorten vlinders rondfladderen.



Monarchvlinders staan bekend om hun lange migratiereis. Elk jaar reizen de monarchvlinders over een grote afstand (soms wel meer dan 4.000 km, dat doen wij zelfs niet vliegend niet snel na), vrouwtjes leggen vervolgens eitjes en een nieuwe generatie monarchen reist erna weer terug om deze buitengewone cyclus te voltooien.



Communicatie

En hoe vlinders met elkaar communiceren? Vlinders hoeven niet echt veel te communiceren. Ze bewegen soms hun vleugels een beetje om een bericht te sturen...



Nou, dat was allemaal redelijk interessant te noemen, dacht je ook niet?



Als jij graag jouw wereld om je heen wilt laten zien hoe bijzonder een vlinder wel niet is en waarom jij ‘m zelf ook een beetje aanbidt, kijk dan ook eens naar zo’n origineel i-Mania vlinder hoesje voor jouw smartphone. Wie weet zal jij dan ook, net als de vlinder, in jouw eigen tijd mooi modieus ontpoppen!



vlinder