Sokken! Wanneer begonnen mensen ze te dragen? Lang geleden, zo blijkt. De geschiedenis laat ons namelijk zien dat wat we ze ook wel gekscherend ‘voettassen’ noemden, en deze socks bestaan echt al veel langer dan het internet, televisie, radio, de auto en een heleboel andere dingen die we tegenwoordig als vanzelfsprekend beschouwen. i-Mania vertelt jou hier veel meer interessante details over de geschiedenis van sokken dan dat jij ooit voor mogelijk had gehouden.



Sokachtige voetbedekkingen 

Al in de steentijd probeerden mensen sokachtige voetbedekkingen uit die van plantaardig materiaal gemaakt waren. Zo rond het jaar 5.000 voor Christus droegen holbewoners iets wat we nu sokken zouden noemen, maar het zou enkel herkend worden worden als iets om de voeten te beschermen en warm te houden. 



We weten dit alleen maar dankzij grotschilderingen die een soort kleding aan voeten laten zien. En ze bestelden hun nature socks natuurlijk niet bij een trendy online shop als i-Mania! Welnee joh, ze moesten deze zelf samenstellen uit natuurlijke hulpbronnen. 



Omdat er geen exemplaren meer uit die tijd overgebleven zijn, hebben wetenschappers en archeologen gespeculeerd dat de sokachtige kleding die ‘heel vroeger’ werd gedragen, waarschijnlijk van dierenhuiden, pelzen en planten werden vervaardigd die ter ondersteuning rond de enkel waren gebonden.



Griekse piloi en Egyptische sokken 

Het was pas een paar duizend jaar later dat de sokken voor het eerst door de Grieken werden genoemd. De dichter Hesiodus schreef in de 8e eeuw voor Christus in een gedicht over iets dat ‘piloi’ wordt genoemd. Piloi was een soort voetbedekking gemaakt van samengeklit dierenhaar en werd onder sandalen gedragen. 



Dat klinkt niet alleen heel vreselijk onhygiënisch en moest ook gigantisch gejeukt hebben in vergelijking met de superzachte en weelderige sokken die je vandaag nog hier bij i-Mania kan verkrijgen. 



Het was rond de 2e eeuw na Christus toen de Romeinen hun voeten gewoonlijk in stroken leer of geweven stof wikkelden. Ze begonnen al snel verschillende stukken stof aan elkaar te naaien en zo werden de eerste echt passende sokken gemaakt, hoewel ze nog steeds een soort koord nodig hadden om ze op hun plaats te houden... 



In onze beknopte geschiedenis van sokken zien die van de Egyptenaren er voor het eerst als een echte sok uit. Het was zo rond 300-500 na Christus toen de allereerste echt gebreide sokken in het oude Egypte werden vervaardigd. Het ontwerp was echter uniek omdat elke sok gespleten tenen had, net als bij een varkenspootje!



British socks en de moderne sokken 

Alle bovenstaande sokken waren uiteraard volledig met de hand gemaakt. In 1589 hielp de Engelse predikant William Lee de geschiedenis van de ‘British socks’ veel verder op weg in de evolutionaire lijn van onze voetbeschermers. Dat was toen de eerste breimachine werd uitgevonden. 



De sokken van vandaag zijn niet zo heel anders dan die van honderd jaar geleden of zo. Natuurlijk afgezien van hun comfort en stijl. De moderne sokken zijn nu bij i-Mania in zoveel verschillende stijlen en kleuren te verkrijgen dat je heel gemakkelijk de juiste match kunt vinden voor elke outfit of gelegenheid waarbij je ze wilt dragen! 



https://www.i-mania.be/knie-sokken-sexy-slanke-gestreepte-lange-sokken-kerst-halloween-pasen-bal-partij-knie-hoge-sokken-562994.html


https://www.i-mania.be/3-paar-grappige-katoenen-sokken-niet-storen-sokken-wit.html


https://www.i-mania.be/teen-sokken-katoen-boot-sokken-onzichtbare-vrouwen-zeilboot-sokken-geel.html