De vingerprint: iedereen kent ze en iedereen heeft ze, of althans bijna iedereen. Een zeer zeldzame medische aandoening, adermatoglyphia, wordt namelijk gekenmerkt door de afwezigheid van vingerafdrukken. En er zijn uiteraard nog andere mogelijkheden... 



De natuur zit vol met patronen. Deze patronen worden gevonden op niet-levende microscopische tot gigantische structuren en van levende eencellige levensvormen tot complexe meercellige dieren, waaronder ook de mens. Je kent er vast wel één of hebt er anders zeker wel eens één gezien!



Vingerafdrukken zijn natuurlijke, unieke patronen gevormd door wrijving op epidermale ribbels (verhoogd) en groeven (verzonken), die  op de toppen van vingers en duimen verschijnen.



Wetenschappelijk gezien is de vingerafdruk heel simpel een indruk die is achtergelaten door de wrijvingsribben van een menselijke vinger.



Het gebruik van (gedeeltelijke) vingerafdrukken op een plaats van delict is een belangrijke methode voor forensische wetenschap. Vocht en vet op een vinger resulteren namelijk in vingerafdrukken op oppervlakken zoals glas of metaal. En de moordernaar is degene naar wiens unieke vinger dit alle maal wijst!



Als jij je overigens in de studie van vingerafdrukken zou verdiepen, dan zou jij hierbij drie fundamentele principes kunnen vast stellen:



Individuele kenmerken

Dit eerste fundamentele principe van vingerafdrukken beschrijft hun uniekheid. Volgens dit principe is een vingerafdruk een individueel kenmerk en blijken geen twee vingers identieke vingertop patronen te hebben.



Er wordt overigens aangenomen dat vingerafdrukken gevormd worden tijdens de groei van het menselijke embryo en dat tegen de tijd dat het zes maanden oud is, vingerafdrukken worden gevormd.



Blijft onveranderd

Dit fundamentele principe stelt dat vingerafdrukken tijdens de levensduur van een individu onveranderd blijven. Ze kunnen groter worden dankzij fysieke groei, maar de patronen blijven hetzelfde, net zoals het opblazen van een ballon niets verandert wat erop staat.



Unieke patronen

De eerste kennismaking met vingerafdrukken geeft de indruk dat ze erg ingewikkeld uitzien. Je zou bij jezelf af kunnen vragen hoe men deze bij forensisch onderzoek gebruiken. Vingerafdrukken zien er misschien ietwat ingewikkeld uit, maar het feit is dat ze algemene vingertop patronen hebben, waardoor het mogelijk is om ze hierdoor systematisch te classificeren.



Menselijke vingerafdrukken zijn kortom super gedetailleerd, bijna uniek te noemen, moeilijk te veranderen en gaan duurzaam mee gedurende het leven van een individu aan wiens hand het meegedragen wordt.



Waardoor ze dan ook erg geschikt zijn als lange termijn markers van een menselijke identiteit. Naast die welbekende DNAatjes die iedereen ook met zichzelf meeneemt.



Menselijke identiteit

Vingerafdrukken worden momenteel veelvuldig gebruikt als identificatiemethode, van presentielijsten tot toegangscontrole en van het ontgrendelen van telefoons tot het verifiëren van betalingen.



Er bestaan sinds 2000 al elektronische vingerafdruk lezers geïntroduceerd als beveiligingstoepassingen voor consumentenelektronica. Vingerafdruk sensoren kunnen eenvoudig gebruikt wordenvoor login-authenticatie en de identificatie van computergebruikers.



Om deze reden biedt i-Mania allerlei vingerafdruk gadgets aan, die een vingertje in de pap houden bij het beveiligen van allerlei grijpgrage producten of gegevens.



Nee, je hoeft nu niet direct met de vinger te wijzen om te zeggen wat jij precies wenst. Selecteer dit allemaal maar lekker rustig op je gemak hier op i-Mania met jouw vingerprint bovenop de knop van je muis...



vingerafdruk