Opladen via USB-C is een nieuwe technologie die steeds sneller de traditionele USB-poort vervangt. Het is een kleine, omkeerbare en uiterst veelzijdige poort die gegevens overdraagt en apparaten met hoge snelheden oplaadt. 



In tegenstelling tot haar voorganger kan de USB-C connector meer stroom dan alle vorige USB versies leveren. Waardoor een apparaat een stuk sneller opgeladen kan worden. Het zit nu standaard op verschillende gadgets, waaronder smartphones, tablets en laptops. 



Vooral het snel via een USB-C snellader opladen is een uitkomst als een gadget bijna leeg zijn. Maar de moderne USB-C poorten zijn gecompliceerde dingen en ondersteunen eigenlijk verschillende oplaadniveaus.



De verschillende USB oplaadstandaarden 

Om te beginnen ondersteunen alle USB poorten een zeer basisniveau van opladen bij slechts 5V en tot 500mA, met modernere poorten die 5V en 900mA stroom ondersteunen. Dit is gebaseerd op oudere ondersteuning en het opladen van alle energiezuinige gadgets is erg traag.



USB-C poorten kunnen daarentegen met 5V 1.5A en 3A geconfigureerd worden voor maximaal 15W vermogen. Wat iets sneller is maar nog steeds vrij traag in vergelijking met andere snellaadstandaarden. Maar de nieuwe USB Power Delivery standaard is nog veel krachtiger en ondersteunt tot 240 W vermogen. 



Om zo zelfs de meest veeleisende gadgets zoals laptops op te laden. Het is ook veiliger, omdat al deze gadgets en opladers met elkaar via de USB-kabel communiceren om het optimale laadvermogensniveau te bevestigen.



De USB Power Delivery 2.0 en 3.0 

De meeste moderne smartphones maken van de USB Power Delivery 2.0 en 3.0 specificatie gebruik. 25 tot 30W aan vermogen is daarbij vrij normaal voor smartphones. Terwijl de laptops van nu veelal rond de 65 tot 100W gebruiken. De allernieuwste 3.1 revisie zal apparaten met een oplaadvermogen van 140W, 180W en 240W ondersteunen. 



USB-C is een universele oplaadstandaard. Dat betekent dat het technisch gezien niet uitmaakt welke USB-C oplader jij voor je gadget gebruikt. Het zou dus zowel een laptop met een USB-C oplaadpoort en powerbank moeten kunnen opladen. 



In de echte wereld duurt het soms even voordat dit allemaal mogelijk is. Want de meeste USB-C opladers voor bijvoorbeeld laptops zijn uitwisselbaar, maar dit is niet gegarandeerd. Sommige laptops worden bovendien met USB-C poorten geleverd die niet opladen! En sommige fabrikanten, zoals HP, laten je laptop niet met een andere USB-C oplader dan hun eigen opladen…



Is het opladen via USB-C beter? 

Het opladen via USB-C is beter dan elk ander alternatief laadplatform. Want vanwege de geavanceerde technische mogelijkheden van de standaard, betekent het gebruik van het USB-C opladen voor jouw gadgets dat het over het algemeen sneller dan bijvoorbeeld een gewone voedingskabel zal opladen. 



Dit snel opladen via USB-C is dan ook een steeds populairdere functie waarmee jij je apparaten in slechts een fractie van de tijd die nodig is kunt opladen. Dan om het in plaats daarvan op de ouderwetse manier te doen.



De USB-C en USB 3.0 output voor verschillende apparaten 

Maar onthoud goed dat niet alle producten van hetzelfde type snelladen gebruik maken. En niet alle opladers de verschillende standaarden ondersteunen. 



De standaard USB 3.0 poort output gebruikt veelal 5V/1A voor kleinere apparaten zoals wearables. De meeste telefoons en andere apparaten kunnen echter 5V/2.4A aan. Voor het snel op kunnen laden verhogen de fabrikanten de spanning van 5V naar 9V of 12V en hoger. Of verhogen ze de stroomsterkte naar 3A en hoger. 



Houd er rekening mee dat jouw apparaat enkel de hoeveelheid stroom opneemt als waarvoor het oplaadcircuit ontworpen is. Dus om het snel opladen te laten werken, heb jij een telefoon of ander apparaat met een oplaadcircuit nodig dat één van die snellaadstandaarden kan gebruiken. En een i-Mania lader plus kabel die voor diezelfde standaard geschikt zijn. Dus als jij een nieuwe USB-C lader, kabel of draadloos Qi oplaadstation wilt aanschaffen, let dan op welke standaard deze ondersteunt! 



USB C

Bronnen: paracable, androidauthority, pcmag & digitaltrends