Een hamster is heel schattig en harig, maar er is nog veel meer wat jij zeker over dit bijzondere diertje zou moeten weten alvorens je er eentje mee naar huis neemt. i-Mania biedt jou hier daarom enkele informatieve en fascinerende weetjes die jou wellicht, kunnen helpen een band met jouw nieuwe huisdier te krijgen. Plus alsook meer over zijn of haar behoeften te weten te komen. 



Hamster stamt af van het Duitse woord ‘hamstern’, dat ‘verzamelen’ betekent. Dit is dan ook iets wat een favoriet tijdverdrijf van onze hamstervrienden is. 



De hamster is op zichzelf een knaagdier wiens wetenschappelijke naam ‘Cricetinae’ is. Er bestaan hier maar liefst 18 verschillende soorten van. Dit in zeven verschillende geslachten en deze omvatten onder meer lemmingen en muizen.



De Syrische hamster 

De Syrische hamster is de meest populaire huisdier hamster. Het word took vaak als teddybeer aangeduid. Deze mooie hamsters met kort haar staan ​​bekend als zeer volgzaam en houden ervan om vastgehouden te worden. 



Omdat hamsters nachtdieren zijn, slapen ze van nature meer overdag en zijn ze een stuk actiever in de schemering. Maak ze dus echt niet wakker om even te spelen. Plan in plaats daarvan al jouw interacties voor de late namiddag of vroege avond nadat ze voldoende geslapen hebben.



Een echt gezelschapsdier 

Hamsters genieten over het algemeen van het gezelschap van hun huisdierouder (kan natuurlijk ook een kind zijn!) en vinden het heerlijk om uit hun leefgebied te worden gelaten om te mogen spelen. 



Vergroot hun plezier door een doolhof te bouwen waarin ze kunnen navigeren, een hamsterbal te krijgen of ze in een veilige, afgesloten ruimte met hamsterspeelgoed van i-Mania te plaatsen.



Intelligente wezens 

Hamsters zijn intelligente wezens die zelfs hun eigen naam kunnen leren. Als jij dus met je hamster praat en zijn of haar naam maar vaak genoeg gebruikt om deze hieraan te laten wennen, dan kan de hamster zelfs geleerd worden naar jou toe te komen als deze bij naam geroepen wordt. 



De tanden van een hamster groeien voortdurend. Zorg zodoende voor voldoende kauwspeeltjes en kauwsticks om deze op een natuurlijke wijze te verslijten om ze alsmede op hun gezonde lengte te houden.



Snelle lopers 

De meeste hamsters zijn erg snelle lopers en door de vorm en dankzij de grootte van hun achterpoten kunnen ze tevens achteruit rennen. Het is maar dat je het weet! 



Een hamster houdt er van nature van om zich lekker te verstoppen. Voorzie het zodoende van voldoende mogelijkheden om onder in hun leefgebied te graven en biedt het tevens een holle schuilplaats waar ze heerlijk kunnen ontspannen.



Snel schrikkende wezens 

Hamsters kunnen gemakkelijk schrikken. Benader je hamster daarom altijd vanaf de zijkant, gebruik je stem en roep zijn of haar naam om het te laten weten dat jij eraan komt. 



Een goed afgerond dieet voor hamsters omvat met mate fruit en groenten. Hoewel dergelijke lekkernijen slechts ongeveer 10 procent van het totale dieet van een hamster uit zou moeten maken, kunnen een paar happen banaan, aardbei of wortel zeker een gezonde traktatie zijn. Verwijder al het oude voedsel na 24 uur zeker uit hun leefgebied.



Unieke wangzakken 

Hamsters hebben wangzakken, displostomes genaamd, die ze speciaal gebruiken voor het bewaren van voedsel. Dus hoewel het lijkt alsof je hamster veel eet, slaan ze waarschijnlijk een deel hiervan in hun wangen op om het eten vervolgens door hun leefgebied te vervoeren en in hun holen te bewaren. 



Hamsters gebruiken hun voor- en achterpoten zoals mensen hun handen gebruiken, dit voornamelijk om hun voedsel en speelgoed vast te pakken.



Optimistische stemmingen 

Hamsters hebben stemmingen. Volgens een onderzoek maakten hamsters met veel speelgoed en knus beddengoed veel meer optimistische keuzes. Met andere woorden: je kunt helpen jouw hamster extra gelukkig te houden door het veel leuke, verrijkende mogelijkheden van i-Mania te bieden. 



Hamsters zijn op zich solitaire dieren die enkel in hun leefgebied gehuisvest moeten worden. Met de juiste zorg en aandacht kan een hamster op deze wijze 2 tot 3 jaar oud worden.



Een gelukkig hamster leven 

Meer te weten komen over jouw hamster is de beste manier om ervoor te zorgen dat je deze kleine rakker alles geeft wat nodig is voor een gelukkig leven. Plus een beetje verwennerij van hamster accessoires van i-Mania uiteraard! 



Hamster



Bron: petco