Baby proofing van jouw huis kan misschien overweldigend lijken. Maar een paar eenvoudige stappen kunnen jouw woning direct al veel veiliger maken. In veel gevallen hoef jij hier enkel maar jouw intuïtie voor te volgen. 

Jouw huis veilig voor je baby maken begint al als jouw baby onderweg is. En er veel is om over na te denken. Want naast ervoor te zorgen dat je de juiste babymeubels en kleding voor je nieuwe zoon of dochter hebt. Wil je uiteraard ook van de onderstaande i-Mania tips gebruik maken om alles zo veilig mogelijk te maken.



Voordat je de baby mee naar huis neemt of jij thuis bevalt 

Controleer goed de veiligheid van de wieg van jouw baby en andere babyartikelen. Want een onveilige (mogelijk tweedehands) wieg en andere items kunnen het leven van jouw baby in gevaar brengen. De meeste gloednieuwe wiegjes en matrassen die je in Nederland of Vlaanderen koopt, zijn gelukkig veilig. Zorg er desondanks altijd voor dat zo’n wieg aan de huidige veiligheidsnormen van de overheid voldoet. 



Verwijder alle mogelijke kussens, dekens en knuffels uit deze wieg om te voorkomen dat jouw baby verstikt. Controleer daaranaast of de (nu veplichte) rookmelders en koolmonoxidedetectoren in jouw huis werken. Houd altijd de correcte noodnummers bij de hand in de buurt van elke (mobiele) telefoon.



Zorg ervoor dat jouw huis- of appartementennummer in een noodgeval altijd gemakkelijk te zien is. En zorg er ook voor dat de leuningen van jouw trap in orde is. Houd deze leuning zeker altijd goed vast bij het gebruik van ervan. Vooral wanneer jij jouw baby vasthoudt.



Voordat je baby begint te kruipen 

Je baby zal voordat je het weet gaan kruipen. De meeste baby’s beginnen rond de zes tot negen maanden hier al mee. Dit kruipen op de handen en knieën zullen veel gevaren aan jouw baby onthullen. Dus door slim aan deze unieke peuterjaren vooruit te denken. Zal je helpen om je baby voor mogelijke gevaren te behoeden. Dit zijn slechts enkele dingen om iets aan te doen voordat je baby gaat kruipen: 



Bedek alle ongebruikte elektrische stopcontacten met stopcontactbeveiliging. Houd allerlei mogelijke koorden buiten het bereik van de baby. Denk daarbij aan koorden van onder meer verticale jaloezieën. Verplaats eventueel meubels, lampen of elektronica om koorden te verbergen. 



Houd er rekening mee dat er geen meubels en elektronica, zoals boekenkasten en tv’s, op je baby getrokken kunnen worden. Gebruik daarnaast beschermende vulling om scherpe randen en hoeken te bedekken. Zoals die van een salontafel. 



Installeer veiligheidspoorten onder- en bovenaan trappenhuizen en blokkeer eventueel de toegang tot bepaalde onveilige kamers (voor baby’s). Gebruik uiteraard veiligheidsvergrendelingen op kasten en deuren. Plus bewaar alle medicijnen, schoonmaakproducten en andere gevaarlijke stoffen/producten uit het bereik van de baby. 



Zoek bovendien naar en verwijder alle kleine objecten. Want alle objecten die gemakkelijk door het midden van een toiletpapierrol kunnen gaan, kunnen ook verstikkingen veroorzaken. Houd ook je kamerplanten buiten het bereik van de baby. Sommige planten kunnen je baby immers vergiftigen of ziek maken. Plus begeleid jouw kleintje altijd nauwlettend rond een huisdier. Die huisdieren hebben per slot van rekening de tijd nodig om zich aan een nieuwe baby aan te passen!



Hoe jouw huis tegen baby’s te beschermen conclusie 

Een veilige ruimte hebben voor je kleintje hebben is erg belangrijk. Want ze zijn soms zelfs zo snel dat als je jezelf even een seconde omdraait. Ze binnen deze tijd al iets kunnen doen. Of ergens kunnen komen, dat ze beter niet zouden moeten doen. Je kunt heel ver met het beschermen van je zoontje of dochtertje. Maar een deel ervan is gewoon gezond verstand. Dus houdt het gewoon lekker simpel en veilig. En maak er niet met veel bombarie teveel poespas van! 



BABY

Bronnen: o.a.today & womenshealth