Fantasiespel via pretend toys van i-Mania helpt bij het ontwikkelen van de verbeeldingskracht van jouw kind en ontketent creativiteit, en dan vooral wanneer het al op jonge leeftijd in de speeltijd van een kind geïntegreerd wordt. 



Houdt jouw kind ook van pretend play? Ontdek zelf hoe fantasiespel de ontwikkeling van jouw kind kan stimuleren, terwijl jij tegelijkertijd allerlei nieuwe ideeën, activiteiten en spelletjes voor dit type leerspel leert. Terwijl een kind (eventueel samen met vriendjes of vriendinnetjes) een restaurant of zo begint, figuurlijk in de schoenen van een volwassen persoon rondscharrelt, of in een in een sprookjesland ronddwaalt, een kind leert zo op een heel speelzame manier allerlei problemen op te lossen, te coördineren, samen te werken en flexibel te denken. 



Waar vind je politieagenten, dierenartsen, kantoorpersoneel, prinsessen, karate-instructeurs en chef-koks die allemaal graag zij aan zij werken? Welnu, je kunt hen natuurlijk allemaal in een dramatische speelruimte van een klaslokaal of een kinderkamer terugvinden. 



Het fantasiespel van een kind in de klas of thuis wordt vaak als leuk en fantasierijk beschouwd. En al dit ‘doen alsof’ is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Want door middel van fantasiespel kan het kind:



Meer over zichzelf en de wereld leren 

De ‘dramatische’ spelervaringen zijn enkele van de eerste manieren waarop een kinder iets over hun voorkeuren en antipathieën, hun interesses en hun capaciteiten leren. Bij het experimenteren met rollenspellen probeert het te begrijpen wat het heeft waargenomen. Om hier een voorbeeld van te zien hoef je enkel maar naar een kind te kijken die met een pop of poppen speelt. Deze poppen zijn dan vaak versies van het kind zelf en zijn een veilige manier voor kinderen om nieuwe ideeën en gevoelens te uiten.



Aan allerlei kleine levensproblemen werken 

Heb je ooit een kind gezien die deed alsof het naar de dokter ging? Een kind houdt plichtsgetrouw de nepstethoscoop vast terwijl speelkameraadjes in de rij gaan staan ​​voor een controle. Vaker wel dan niet krijgt iemand dan ook een injectie. Dit is de manier van een kind om een ​​ervaring te ontdekken die vaak voorkomt en soms wat verwarrend of eng is. 



Door deze rollenspellen voelt een kind zich meer op zijn of haar gemak en wordt het op een veilige manier op levensgebeurtenissen voorbereid. Een kind gebruikt vaak een fantasiespel om zo ook meer persoonlijke uitdagende levensgebeurtenissen uit te werken, of het nu gaat om het omgaan met een ziekte in het gezin, de afwezigheid van een ouder of iets anders indrukwekkends voor een kind.



Belangrijke complexe sociale en emotion ontwikkelen 

Fantasiespel is veel meer dan een simpele spelactiviteiten: het vereist immers geavanceerde denkstrategieën, communicatie en sociale vaardigheden. Door middel van fantasiespel leren kinderen dingen te doen zoals onderhandelen, de perspectieven van anderen in overweging nemen, kennis overdragen van de ene situatie naar de andere, hun eigen ideeën in evenwicht brengen met die van anderen, een plan ontwikkelen en ernaar handelen, symboliek verkennen, uitdrukken en luisteren naar gedachten en ideeën, taken en rollen toeschrijven en verschillende informatie en ideeën te verwerken. 



In deze creatieve spelbeschrijving zou je ook net zo goed de vaardigheden van het fantasiespel van een kind kunnen beschrijven als iets wat nodig is om bijvoorbeeld een ​​werkproject voor een volwassene met succes te beheren.



Sociale en emotionele intelligentie ontwikkelen 

Hoe we met anderen omgaan, is de sleutel tot ons levenslange succes en geluk. Weten hoe bepaalde sociale signalen te lezen, emoties te herkennen en te beheersen, te onderhandelen en van beurt te wisselen, plus deel te nemen aan een langdurige activiteit die voor iedereen plezierig is, zijn niet echt gemakkelijke taken. Er bestaat dan ook geen andere vervanging voor het creatief en fantasierijk spel als het gaat om het onderwijzen en verbeteren van dit type vaardigheden bij een kind.



Kennis en vaardigheden leren 

Omdat iets leren en de ontwikkeling van een kind niet in afzonderlijke tijdsperioden plaatsvindt of tijdens geïsoleerde activiteiten, heeft het kind extra mogelijkheden nodig om zijn of haar vaardigheden en kennis samen te kunnen voegen. Fantasiespel is een ideale manier om dit te kunnen doen. Denk bijvoorbeeld maar aan een kind die met fantasiespel een ‘supermarkt’ beheren. 



Het sorteert alle attributen terwijl het soortgelijk voedsel in secties van de winkel groepeert, gebruikt wiskundige concepten om de prijzen van boodschappen te berekenen, gebruikt eventueel de schrijfvaardigheid om door reclameborden te maken te communiceren, experimenteert met vormen en gewichten terwijl het de winkel runt, en werkt samen als het rollen toewijst terwijl het met andere kinderen samen speelt, en nog veel meer. 



Koken, bouwen of dokter worden! Bevredig de fantasie van jou kind met één van deze fantasiespeelsets of prentend toys van i-Mania. 



Pretend



Bronnen: o.a. brighthorizons