Een speelgoedtrein is één van de meest geliefde type speelgoed van veel kinderen. Een kind begint veelal al van vreugde te springen enkel bij het zien en horen ervan. Het ‘choochoo’ geluid roept soms ook fijne herinneringen aan onze eigen kindertijd op. Je herinnert je bijna altijd wel het speelgoed waarmee jij zelf als kind speelde. Dus geef jouw kind dan ook de beste herinneringen met zo’n coole i-Mania trein.



Maar waarom zijn veel kinderen door treinen geobsedeerd? 

Er werden allerlei dynamisch onderzoeken op het gebied van spelen door kinderen gedaan plus het leren in de kindertijd. Er was hierbij één studie op het gebied van psychotherapie die suggereerde dat het de beweging en snelheid van een trein is die het zo fascinerend maakt. 



Dat de manier waarop ze over de baan bewegen het op een televisie of een projector doet lijken, maar dat de realiteit ervan een diepe opwinding in de hersenen van het kind veroorzaakt. 



Denk hier zelf maar eens goed over na. Want terwijl het voorbij rolt, lijkt het net alsof het flikkeren dat je zou zien hetzelfde is als je naar een film kijkt die op een projector afgespeeld wordt. Het gaat echter een beetje langzamer, maar het is toch compleet in je omgeving, driedimensionaal en met geluid. 



Tsja, het is maar wat je er zelf van wilt denken...



Vaardigheden leren 

Hoewel het op het eerste gezicht lijkt dat jouw kind gewoon aan het spelen is, leert een kind zelfs als het aan het spelen is allerlei nieuwe vaardigheden en groeit het alsmede als een persoon. Het voordeel van op een jonge leeftijd met speelgoed te spelen is dan ook veel groter dan veel mensen of ouders beseffen. 



En dit geldt uiteraard ook voor het spelen met een speelgoedtrein. Zo’n trein kan zelfs één van de beste keuzes zijn voor jouw kind om er een hele reeks van nieuwe vaardigheden mee te ontwikkelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:



Fantasiespel 

Hoewel het jou misschien niet direct opvalt als één van de belangrijkste dingen in de ontwikkeling van een kind, kan fantasiespel een cruciale rol spelen als je kind opgroeit. Leren doen alsof, gedachten en ideeën uiten over het spel dat ze spelen, kan immers helpen om de rol die taal in de echte wereld speelt  te begrijpen.



Problemen oplossen 

Treinsets in elkaar zetten kan soms zelfs leerzamer zijn dan ermee te spelen. Door jouw kind het treinstel (waar mogelijk) zelf in elkaar te laten zetten, kunnen ze allerhande probleemoplossende vaardigheden opdoen die zijn voor later in het leven nodig zijn.



Alleen spelen 

Alleen spelen is één van de eerste dingen die jonge kinderen zullen leren. Als zij zichzelf namelijk zonder input van buitenaf kunnen vermaken, dan kunnen zij hiermee hun zelfredzaamheid en creativiteit stimuleren. Alleen spelen is ook één van de eerste stappen naar een klein beetje onafhankelijkheid, iets wat kinderen evenzo zelf moet leren ontwikkelen.



Sociale vaardigheden 

Het spelen met een trein is echter niet altijd een solo avontuur. Jouw kind kan ook samen met jou, de ouder, oudere of jongere broers en zussen, vrienden of andere familieleden met hun speelgoedtrein spelen. Zo kan het kind tijdens het spelen goede sociale vaardigheden ontwikkelen.



Ontwikkeling fijne motoriek 

Het ontwikkelen van de fijne motoriek is een belangrijke vaardigheid om te leren. Door treinsets in elkaar te zetten, sporen te bouwen en bijvoorbeeld decoratieve stukken te plaatsen, kun je deze motoriek veel oefenen.



Creativiteit 

In staat zijn om nieuwe en interessante trein lay-outs en de daaraan verbonden spelletjes te kiezen, kan een geweldige kans zijn om het creatieve denken van je kind te voeden. Door jouw kind de mogelijkheid te bieden om zijn of haar eigen lay-out van sporen en treinen te maken, creëert een geweldige kans om hun eigen persoonlijke creativiteit te uiten. 



Het mag zo heel duidelijk zijn dat het spelen met een trein een groot scala aan ontwikkelingsvoordelen aan jonge kinderen kan bieden. Bekijk zelf ook eens de trein collecties van i-Mania plus al het andere interessante speelgoed in hun grote assortiment. 



Trein



Bronnen: o.a. romper & toytraincenter