Toen wij als kind in Nederland en Vlaanderen opgroeiden, was Halloween niet echt een bijzondere aangelegenheid. Dit kwam vooral omdat het niet in de Lage Landen gevierd werd. Maar als jij net als velen anderen onder ons altijd geboeid waren door televisieprogramma’s en films uit de Verenigde Staten of Groot-Brittannië die iets met Halloween te maken hadden. Dan wilden we maar al te graag dat wij ons ook in enge kostuums konden kleden en deel konden van dit plezier uit konden maken. 



Het wordt nu echter steeds meer door ons omarmd. Winkels hebben daardoor al vaak Halloween thema’s hangen en er zijn op veel plaatsen, waaronder hier bij i-Mania, veel griezelige kostuums en rekwisieten te verkrijgen. 



Maar wat is het dat het verkleden in enge kostuums (en sommige niet-zo-heel-enge-kostuums) plus de trick-or-treat activiteiten dat deze dag (en nacht) zo speciaal maakt? Misschien moeten we daarom eerst maar eens een korte blik op de oorsprong ervan werpen.



Een heel korte geschiedenis van Halloween 

Halloween valt precies tussen de herfst en winter op het noordelijk halfrond en is een tijd van feest en het verkennen van allerlei bijgeloof. Het wordt verondersteld dat het uit het oude Keltische festival van Samhain ontstaan. Een evenement waarbij dorpelingen vreugdevuren aanstaken en kostuums droegen om zo rondzwervende boze geesten af ​​te weren. 



Maar  in de achtste eeuw wees paus Gregorius III 1 november aan als een dag om de martelaren en heiligen te eren die door de katholieke kerk erkend werden. Deze dag heet Allerheiligen en de avond ervoor werd toen al snel ‘All Hallows Eve’ genoemd, wat we nu Halloween noemen. 



Halloween evolueerde na verloop van tijd naar een populair, kindvriendelijk, trick-or-treat evenement dat nu in verschillende culturen over de hele wereld plaatsvindt. Halloween verbindt daarmee veel mensen en gemeenschappen en brengt veel vreugde aan degenen die het graag vieren. En laten we daarom maar hopen dat dit nog jaren zo zal blijven! 



Maar wat is er nou precies zo geweldig aan Halloween?



Het zorgt voor de expressie van veel creativiteit 

Halloween inspireert tot creativiteit en laat onze fantasie op de vrije loop over wat of wie we kunnen worden. Er bestaat geen script of plan voor, waardoor we geheel naar eigen wens elke identiteit of persona kunnen kiezen die ons bekoort. 



En of we nu uren en dagen besteden aan het maken van onze kostuums of het kopen Halloween artikelen bij i-Mania. Er komt hoe dan ook veel plezier en creativiteit bij het tijdelijk transformeren in iets heel anders kijken. Halloween stelt ons zo in staat om onze dromen, onze ambities en onze fantasieën te verwerkelijken.



Het zorgt voor een gemeensschapsgevoel 

De meesten van ons leiden een druk leven. We nemen de auto naar het werk, school of de supermarkt. En brengen onze kinderen naar hun sportactiviteiten en terug naar huis zonder echt met onze buren of gemeenschap contact te maken. 



Halloween is een perfecte tijd die ieder jaar weer veel mensen samenbrengt om tijd met elkaar door te brengen. Deze tijd samen doorbrengen biedt ons een gemeenschapsgevoel.



Het stimuleert het geven en ontvangen 

Sommige mensen kijken er echt naar uit om de kleine geesten en heksen tijdens het Halloween feest op hun deur te laten kloppen om ‘trick or treat’ te zeggen. Vooral bij de oudere generaties brengen deze kinderen de vitaliteit van de jeugd bij hun voordeur. 



Deze kinderen krijgen vervolgens een traktatie als beloning voor hun inspanning. En leren hen zo de waarde van ‘geven en ontvangen’. Wat op zich altijd een prachtige levensles is. Vind je ook niet? 



HALLOWEEN

Bron: holidappy