Het ritueel van het baden wordt al sinds de oudheid gebruikt voor gezondheid en ontspanning. En of je nou een prachtig Japans bad met uitzicht op je tuin hebt, een ligbad in de badkamer of stiekem een opblaasbaar zwembadje gebruikt om even te badderen. Baden is het geweldig voor je gezondheid. 



Er is dan ook niets beters dan te ontdekken dat iets lekkers of plezierigs echt goed voor je is. Het is daarom ook fijn dat we in het tijdperk van ‘bathfluence’ leven. Het heerlijk badderen is immers nog nooit zo populair geweest. En dat met een goede reden! 



Hier zijn een aantal belangrijke redenen waarom ook jij regelmatig in een bad wilt stappen.



In bad gaan kan je humeur verbeteren 

Volgens een Britse psycholoog, die daarvoor 80 mensen ondervroeg, kan baden gevoelens van depressie en pessimisme verminderen. Dit omdat baden je een geweldige combinatie van isolatie, rust en comfort geeft. Over het algemeen wekt baden gevoelens van comfort op, en dat soort veiligheid zorgt ervoor dat je geest, en vervolgens je lichaam, kan ontspannen.



Het kan je helpen beter te slapen 

Door voor het slapengaan jezelf in een warm bad te weken, stijgt je lichaamstemperatuur. En als je vervolgens uit bad stapt, koelt het sneller af. Waardoor de aanmaak van melatonine gestimuleerd en jij je beter op het slapen voorbereidt.



Een warm bad kan spierpijn helpen verlichten 

Warmte brengt je bloed in beweging, wat niet alleen goed is voor de bloedsomloop, maar het kan ook helpen om pijnlijke of gespannen spieren te ontspannen. Het is bewezen dat de toevoeging van wat epsomzout in je warme bad helpt bij het verminderen van ontstekingen in je gewrichten. De worden vaak door artritis of andere spierziekten veroorzaakt.



Gaan baden kan de geïrriteerde huid kalmeren 

Een niet al te warm bad kan in combinatie met bepaalde essentiële oliën de droge of geïrriteerde huid beter hydrateren en genezen. Denk hierbij aan kokosnoot-, olijf- of lavendelolie. Deze aromatherapie is bovendien geweldig om je humeur te reguleren of stress te verminderen.



Hoe maak je het ultieme verzorgende bad? 

De watertemperatuur mag je eigen lichaamstemperatuur niet te ver overschrijden. Want terwijl een heet bad soms heerlijk aanvoelt, is een warm bad beter voor je huid en immuunsysteem. Voeg wat oliën zoals roos, lavendel, calendula, aloë, kokosnoot toe voor je huid. 



Havermout is ook goed voor een verzorgend bad, want de koolhydraten en eiwitten hieruit zorgen voor een beschermend laagje. Epsom zout is daarentegen helend voor je spieren en vermindert de kans op infectie. Houd tijdens het baden absoluut een deel van je lichaam, zoals jouw gezicht, uit het water om zo oververhitting te voorkomen. Geniet gedurende 10 tot 15 minuten volop, adem relaxed en… ontspan! 



Geniet ook zeker na het badderen nog even heerlijk na van het gevoel van volledige ontspanning. Wikkel daarvoor een fijne zachte badjas om je heen en drink wat thee of gekoeld citroenwater. Of sluit gewoon je ogen en rust verder uit. 



Bron: o.a. townandcountrymag 

BATHROOM