Wil je graag een bikepacking reis plannen? Of wens je gewoon wat fijne opbergruimte op jouw fiets? Lees dan hier wat meer fijne informatie over allerlei prettige i-Mania fietstas mogelijkheden. 



Als het trendy neefje van het toerfietsen is bikepacking flink in populariteit gestegen. Bikepacking is een bezigheid die voor alle fietsers iets te bieden heeft. Het biedt immers zowel escapisme als avontuur. Bikepacking is voortgekomen uit de wens van fietsers om zelfvoorzienend reizen op elk terrein te reizen. En de bikepacking uitrusting is speciaal ontworpen om in al die behoeften te voorzien.



Wat is de beste bikepacking fiets? 

Het fijne van dit alles is dat je met bijna elke fiets kunt gaan bikepacken, door gewoon je route af te stemmen op wat je rijdt. Vooral als je off-road gaat, dan heb je daar echt iets geschikts voor nodig. De beste optie is in veel gevallen waarschijnlijk een mountainbike. 



Maar welk type fiets je ook kiest, het is altijd de moeite waard om goed over je versnellingen na te denken. Want een behoorlijke bikepacking uitrusting zal waarschijnlijk 10 tot 20 kg aan jouw fiets toevoegen.



Het verschil tussen de verschillende fietstas modellen 

Eén van de belangrijkste verschillen tussen de traditionele fietstochten en bikepacking is hoe jij je uitrusting op de fiets draagt. 



De standaard fietstassen achter zijn een klassieke manier om de uitrusting op je fiets mee te nemen en bieden stabiliteit en volume voor lange fietstochten. Een opstelling op jouw fietsdrager en fietstas kan echter zwaar zijn en het gebruik ervan is grotendeels beperkt tot fietsen met dragerbevestigingen. 



Bikepacking tassen zijn ontworpen voor gebruik op elk type fiets, zonder dat er dragerbevestigingen nodig zijn, en je kunt jouw exacte setup aanpassen door de tassen toe te voegen en te verwijderen die je voor een bepaalde reis nodig hebt. Ze zijn over het algemeen redelijk zacht van vorm en uniek gevormd om op een bepaald deel van je fiets te passen. 



De bikepacking tassen bieden misschien niet dezelfde capaciteit als die van de fietstassen op een traditionele toerfiets, maar ze kunnnen gecombineerd wel (bijna) alles herbergen wat je nodig hebt. 



Werkend vanaf de voorkant van de fiets naar achteren, behandelen we hier de belangrijkste bikepacking fietstas modellen.



Stuurtassen 

Een stuurtas zit tussen de rem-/versnellingshendels en wordt aan het stuur bevestigd. Hoewel ze geweldig zijn voor bikepacking, worden deze kleinere tassen ook steeds populairder voor dagtochten.



Voorvork tassen 

Gemonteerd op de voorvork zijn vorktassen een goede plek om omvangrijke en zware voorwerpen op te bergen, omdat hun lage positie op de fiets aan de stabiliteit bijdraagt.



Bovenbuistassen 

Een bovenbuistas zit direct achter de stuurpen. Bovenbuistassen zijn ideaal voor de spullen die je de hele dag bij de hand wilt hebben. Over het algemeen kunnen bovenbuistassen in twee categorieën onderverdeeld worden: stuurpentassen en bovenbuistassen.



Frametassen 

Frametassen zijn speciaal ontworpen voor het gebruik tussen de driehoek tussen de bovenbuis, onderbuis en zadelbuis van je fietsframe. Ze bieden een uitgebalanceerde, aerodynamische opbergruimte en zijn vooral favoriet bij ultra-afstandsraces. Het is ideaal om juist hier de zwaardere voorwerpen in op te bergen.



Zadeltassen 

Zadeltassen bevinden zich direct achter de berijder en worden rond de zadelpen en door de zadelrails bevestigd. 



Als jij al jouw spullen voor een bikepacking trip aan het inpakken bent, dan is het uiteraard ook prima om al je spullen in een rugzak te stoppen. En als je een bagagedrager en fietstassen hebt, dan kun je die natuurlijk ook gebruiken. 



Maar na een paar fietsritten zie je wellicht al snel de waarde in van het gebruik van lichtere, meer gestroomlijnde fietstassen. Zoals de speciale i-Mania fietstas soorten die hierboven aangegeven zijn. 



BICYCLE BAG

Bron: bikeradar