Voedsel in de magnetron stoppen is zonder twijfel de gemakkelijkste manier om een ​​maaltijd te bereiden. Je gooit immers je koude voorgerecht op een schaal in het midden van de glasplaat. Drukt vervolgens op een paar knoppen. En wacht de pijnlijk langzame minuten tot je het glorieuze geluid hoort dat aangeeft dat jouw eten er klaar voor is om gegeten te worden. 



Veel eenvoudiger dan dat kan het niet. Er is echter maar één probleem: voedsel uit de magnetron smaakt zelden zo lekker als dat het in de oven is opgewarmd.



Op sommige plaatsen nog koud 

Misschien is dit minder lekkere voedsel uit de magnetron iets waar je al mee hebt leren leven. Maar let op. Soms is het voedsel dat je erin opwarmt op sommige plaatsen na twee minuten nog koud. Dat is echt niet smakelijk. 



Het probleem is hierbij echter niet de magnetron, maar dat ben je zelf. Of beter gezegd, wij zijn het allemaal! Want het is eigenlijk beter om je eten (of drinken) op de rand van het bord te plaatsen wanneer je het in de magnetron stopt!



Bombardement van elektromagnetische stralingen 

Want een magnetron werkt door wat erin zit met elektromagnetische stralingen te bombarderen. Deze golven prikkelen daarmee watermoleculen en creëren warmte. Maar een zogenaamde op hol geslagen opwarming (ofwel ‘runaway heating’) leidt tot ongelijkmatig koken. 



Bij deze manier van opwarmen zullen de warme plekken nog sneller opwarmen zodra ze beginnen op te warmen. Dit is de reden waarom je soms ‘lava-achtige plekken’ op je bord terug vindt. Terwijl het voedsel op andere plaatsen nog steeds bevroren is.



Verwarm het liever gelijkmatiger 

Door je eten echter op de rand van het bord te plaatsen, wordt het zo mogelijk gelijkmatiger verwarmd. Die verbetering zal niet echt super dramatisch beter zijn… maar het zal wel degelijk een beetje helpen! 



Er is bovendien nog iets anders dat kan helpen om het voedsel gelijkmatiger op te warmen. Namelijk door het halverwege te roeren! Deze truc werkt natuurlijk alleen bij bepaalde soorten voedsel of dranken.



Bijna net zo goed als uit de oven 

Nu jij deze nieuwe kennis hebt opgdaan, zou je voedsel uit de magnetron eindelijk (bijna) net zo goed smaken alsof het in de oven is opgewarmd. Als er nu maar een manier was om de minuten dat je op je eten wacht, sneller voorbij te laten gaan... 



MICROWAVE

Bron: wellandgood