Een luxe smartphone aanschaffen is kostbaar. Dus je wilt echt niet vele honderden euro’s uitgeven en met een bekrast scherm hierop eindigen. Veel mensen kopen daarom een screen protector om hun aankoop te beschermen.



Wat is een screen protector 

Zo’n screen protector, die ook wel een schermbeschermer, glasbeschermer of glasfilm wordt genoemd. Is gewoon een vel doorzichtig plastic of heel dun stukje (2.5D) glas dat jij op het scherm van jouw smartphone aanbrengt. 



Deze screen protector is precies op maat gesneden om exact in de vorm van jouw mobieltje of andere gadget te passen. Dit tezamen met uitsparingen op de juiste plaatsen. Je koopt daarom verschillende schermbeschermers voor verschillende soorten apparaten. 



Om zo’n schermbeschermer aan te brengen, maak jij het scherm van je apparaat veelal met een microvezeldoek schoon. Breng je meestal een beetje zeepsop op de schermbeschermer aan. En druk je deze vervolgens op de bovenzijde van het smartphone scherm. Je moet dan vervolgens het water en de luchtbellen eruit pushen. Zodat er een perfect vlak oppervlak overblijft dat de screen protector onzichtbaar zou moeten maken. 



Het idee achter een schermbeschermer is vrij simpel. Het is immers veel makkelijker om een nieuwe schermbeschermer aan te brengen dan om een bekrast of gebarsten scherm te vervangen!



Wanneer heb je een screen protector nodig? 

Sommige veelvoorkomende materialen kunnen gemakkelijk krassen op elk smartphonescherm veroorzaken. Eén van de grootste boosdoeners om op te letten is zand, want dat is verrassend hard. Dus als jij naar het strand gaat en wat zand in je broekzak hebt. Dan kan dat zand simpel tegen het glazen scherm van je smartphone wrijven om zo krassen te veroorzaken. 



Andere soorten glas, metalen en zeer harde materialen zoals diamanten kunnen ook snel krassen op een Gorilla Glass (Android) of Ceramic Shield (Apple) display veroorzaken.



Hoe kies je de beste screenprotector voor je smartphone? 

Wanneer jij op i-Mania naar schermbeschermers zoekt. Dan zie jij veel verschillende termen en specificaties, zoals Gorilla Glass, 9H hardheid, 2.5D , TPU, enzovoort voorbij komen. De twee meest voorkomende soorten schermbeschermers zijn echter op basis twee soorten materialen.



TPU schermbeschermer van kunststof 

TPU (thermoplastisch polyurethaan) is een chemisch versterkte kunststof met een krasbestendigheid, elasticiteit, olie- en vetbestendigheid en grote taaiheid. Omdat het materiaal elastisch is, heeft het echter een beperkt ‘zelfherstellend’ vermogen. 



Deze plastic screen protectors krassen gemakkelijk. En deze zijn helaas in de meeste gevallen permanent. Een andere beperking is dat ze over het algemeen minder goed tegen vingerafdrukken bestand zijn. En dat ze bovendien geen 100% schermdekking bieden (zoals bijvoorbeeld de randen van de Samsung Galaxy S8). 



Het belangrijkste voordeel van deze plastic schermbeschermers is dat ze bijzonder goedkoop zijn.



Schermbeschermer van gehard glas 

Dit is de onbetwist de meest favoriete type schermbeschermer. Het is ook uitzonderlijk goed in het beschermen van het scherm van jouw mobiele telefoon tegen allerlei krassen en valpartijen. 



Waarom? Hoewel ze misschien niet zo lang als de plastic beschermers meegaan. Zijn deze beschermers van gehard glas veel beter bestand tegen krassen en vallen. Ze bootsen zelfs het gevoel van je echte scherm nauwkeurig na. Waardoor ze ook veel prettiger in gebruik zijn. Dus is het voor veel personen logischer om voor een beschermer van gehard glas te gaan. 



Dat gezegd hebbende, is het soms nog steeds moeilijk om er eentje uit de verschillende soorten schermbeschermers van gehard glas te kiezen. Onthoud echter goed dat een 9H hardheid naar een schermbeschermer verwijst dat niet door een 9H potlood wordt bekrast. Dit is de sterkste van alle standaard potloden. 



Weet daarnaast dat een 2.5D glasfilm een lichte kromming naar de randen toe heeft. En dat een oleofobe coating olie af stoot, wat betekent dat je vingerafdrukken er niet aan blijven ‘plakken’. Wij van i-Mania hopen dat je nu beter uitgerust bent om de juiste schermbeschermer voor jouw gadget te kiezen. 



SCREEN PROTECTOR

Bronnen: o.a. howtogeek & ipitaka