Stappen voor een veilig leven

Wij willen allemaal graag veilig zijn en of dit nu veilig is in de armen van onze geliefde, een fijne omgeving, fysieke veiligheid of financiële stabiliteit: veiligheid is een drempel die we graag nooit willen overschrijden.



Zelfs in de psychologie plaatst Maslow de behoefte aan veiligheid op de tweede plaats van hoofdzakelijk basisbehoeften in het leven. Dit na de allerbelanrijkste behoeftes in het leven, zoals bijvoorbeeld ademen en eten. Dus dat gegeven zou op zich al iets voornaams moeten aangeven!



Veilig is een woord dat in principe wordt gedefinieerd als je veilig voelen, op jouw gemak zijn en niet in gevaar. Dus hoe bereiken we een veilig leven in een onzekere wereld welke geterroriseerd wordt door onzekerheid, geweld, natuurrampen en soms egoïsme als een slechte ondeugd?



Veilig zijn begrijpen

Veilig op zichzelf is een saai woord. Maar eigenlijk is het een woord die heel belangrijk is, of we ons daar nou bewust van zijn of niet.



We willen graag een veiligheid voor onze emoties, veiligheid betreffende onze financiën, gezinnen, zaken doen, in de auto en het lijstje houdt eigenlijk nooit op. Veiligheid is zodoende belangrijk op alle niveaus.



Een veilig leven leiden betekent absoluut niet niets doen, jezelf verstoppen en alles afwachten. Het is mogelijk om overal ter wereld een veilig leven te leiden en dit is niet een plicht, maar meer een soort gevoel van bewustzijn.



Bepaal jouw prioriteiten

Wat wil je, of wat liever niet? Wat ben je aan het doen om dat te bereiken? Concentreer al jouw energie op een bepaald doel, plus heb een back-up plan voor het geval dat dingen niet volgens het plan verlopen...



Volg instructies

Draag altijd je autogordel! Laat jouw tas niet onbeheerd achter! Ga niet drinken en rijden! Dit zijn enkele voorbeelden van instructies. Het leven kent soms zoveel regeltjes dat we deze liever al snel willen vergeten of negeren.



Maar om een veilig leven te kunnen leiden, zijn er gewoon regels die jij niet mag  wegwuifen. Dat zijn de regels die jouw eigen leven en die van een ander in gevaar kan brengen als ze niet worden gevolgd.



Vertrouw op je gevoel

Jazeker, dat is die bekende innerlijke stem in jouw hoofd of het vreemde gevoel in je buik, die jou van iets naars kan behoeden. Voor je innerlijke veiligheid is het altijd goed naar dit bijzondere gevoel te luisteren.



Wees alert

Blijf waakzaam. Soms geeft jouw bewustzijn het gevoel dat er iets mis kan gaan, maar we negeren dit al snel en nemen zo risico’s. Om veilig te zijn, is het zodoende belangrijk om alert te blijven en snel en verstandig in elke situatie na te denken. Vergeet daarbij niet dat veiligheid geen plicht is, maar een bewustzijn.



Blijf kalm

Onverwachte dingen in het leven gebeuren gewoon en uiteraard wanneer we deze het minst verwachten. Maar hoe wij daarop reageren, kan en maakt de situatie soms ietwat beroerder. Dus als er iets ernstigs gebeurt, doe dan in alle gevallen maar één ding: blijf kalm.



En raak nooit in paniek! Het maakt jouw denken irrationeel en in een noodgeval moet je gewoon weloverwogen denken als je iemand of een situatie wilt redden. Dus al die ‘Keep Calm’ afbeeldingen zijn er dus niet voor niets!



Alleen door veilig te willen zijn te wensen, kan jij een bestaande dreiging niet uitroeien! We moeten dus werken aan veiligheid en hier een gewoonte van maken om ervoor te zorgen dat het werkelijkheid veilig wordt voor ons, plus al onze geliefden, onze gadgets en andere i-Mania hebbedingetjes... En vergeet natuurlijk ook niet onze avontuurlijke planeet.



Ontspannend gevoel

Veilig zijn begint bij jouzelf en dat kan tezamen met fijne beschermende artikelen van i-Mania. Zoals een smartphone hoesje die je mobieltje veilig houdt, veiligheid producten voor in de auto of hulpstukken voor in huis om jou en jouw omgeving aangenaam veilig te houden. Is dat niet een heerlijk ontspannend gevoel?