Het gezegde ‘waar rook is, is vuur’ gaat niet altijd op. Soms is er niet gewoonweg geen vuur zichtbaar, maar is er veelal wel iets wat smeult gaande. Een rookmelder van i-Mania neemt deze verwarring al snel weg!



Juist om deze reden moet er, volgens het NOS nieuws, in alle huizen per ingang van 1 juli 2022 op elke verdieping een rookmelder komen te hangen. Sinds 2003 geldt die verplichting al voor alle nieuwbouwhuizen, maar minister Knops wil dat uitbreiden: nu moeten ook alle etages van de reeds bestaande huizen een rookmelder krijgen.



Brand is absoluut een dodelijke bedreiging voor ieder huishouden. Het kan overal en altijd toeslaan, dus is het belangrijk dat jij en jouw gezin er goed op voorbereid zijn.



Door op iedere verdieping een rookmelder te installeren, voel jij je zodoende beter beschermd tegen een mogelijke brand en dus ook een stuk veiliger.



Waar de rookmelder te plaatsen

De meeste fatale branden gebeuren ‘s avonds laat of vroeg in de ochtend, veelal terwijl jij slaapt. Om deze reden is het aan te raden om zelfs een rookmelder in elke bezette slaapkamer te plaatsen, evenals op elke verdieping, inclusief de kelder (als je er één hebt).



Plaats een rookmelder in de keuken uit de buurt van het fornuis om zo een mogelijk vals alarm te voorkomen. Dat geldt ook in de badkamer, alwaar de stoom van een douche idem dito een hinderlijke alarm kan veroorzaken.



En wanneer jij een detector op een muur installeert en niet aan het plafond, vergeet dan niet om deze 10 tot 25 cm van het plafond af te installeren.



Houd rookmelders eveneens uit de buurt van de windstroom van ventilatoren of luchtkanalen. Deze bewegende lucht kan de rook namelijk van de sensor wegblazen.



Wat te doen als de rookmelder afgaat?

De belangrijkste regels is deze: NEGEER NOOIT HET GELUID VAN EEN ROOKMELDER.



Want als het rookalarm klinkt, dan is dit om een reden. Jij en jouw gezin moeten dan snel en veilig uit het huis kunnen gaan. Hier zijn nog enkele simpele veiligheidstips om je op zo’n noodgeval voor te bereiden:



1. Heb een ontsnappingsplan. Bespreek en oefen je ontsnappingsplannen. Ken in ieder geval twee uitgangen vanuit elke kamer in het huis.



2. Voel of de deur heet aanvoelt. Voel altijd aan de deur om te zien of deze heet is alvorens jij deze opent om te kunnen ontsnappen. Gebruik deze uitgang zeker niet als de deurknop of de deur heet is. Gebruik dan jouw andere optie om te ontsnappen.



3. Kruip over de vloer. Rook van een vuur stijgt op en de temperatuur doet dit ook. Als jij over de vloer kruipt, is er minder rook en is de hitte van het vuur veelal alsook minder heftig.



4. Ontmoet elkaar op een vooraf afgesproken plek buiten het huis. Dan zal het achteraf gemakkelijker zijn om te weten wie veilig is.



5. Bel de brandweer vanuit het huis van een buurman of met je mobieltje buiten. Geef jouw volledige naam en adres aan de operator aan het andere kant van de lijn. Blijf aan de lijn totdat de 112 hulpdienst alle benodigde informatie heeft.



6. Ga NOOIT een brandend gebouw binnen. En ga ook nooit terug het huis in, om welke reden dan ook. De brandweermannen zullen er namelijk heel snel aanwezig zijn!



Voel jezelf ook veiliger in jouw eigen huis met een rookmelder van i-Mania op de voorgeschreven plaatsen. Het kan namelijk niet alleen je huis, maar zeker het leven van jouw gezin redden!



rookmelder