De puzzle, het favoriete stuk speelgoed van zowel veel kinderen als hun ouders, zijn veelal bedrieglijk eenvoudig. Het enige dat je namelijk hoeft te doen, is de stukjes in elkaar zetten om het weer tot een geheel te maken! 



We spelen graag met puzzels. We houden van de manier waarop ze ons aan het denken zetten en onze geest oefenen. Puzzels zijn dan ook een belangrijk educatief leermiddel voor peuters en jonge kinderen, omdat ze veel vaardigheden en cognitieve voordelen aanbieden.



Cognitieve vaardigheden 

De puzzle bestaat er in een hele reeks van thema’s en onderwerpen, zoals alfabetletters, vormen, huisdieren, transport en kleuren. Het vergroot het visueel ruimtelijk bewustzijn van een kind en ontwikkelt een dieper begrip van deze thema’s en onderwerpen.



Problemen oplossen 

Om een puzzle te kunnen voltooien moeten peuters en kinderen nadenken en strategieën ontwikkelen om dit doel te bereiken. Dit proces omvat het oplossen van problemen, redeneer vaardigheden en het ontwikkelen van oplossingen die ze later zelfs kunnen toepassen in hun volwassen leven.



Verfijnde motoriek ontwikkeling 

Puzzels zijn een leuke manier voor kinderen om hun fijne motoriek te ontwikkelen en te verfijnen. Bij het spelen met puzzels moeten kinderen namelijk stukjes oppakken, vastknijpen of vastpakken en ze vervolgens verplaatsen, ze soms in openingen manoeuvreren, ze sorteren of op de juiste plaatsen plaatsen.



Hand en oog coördinatie 

Spelen met puzzels vereist een proces van vallen en opstaan, waarbij veel hand- en oogcoördinatie nodig is. Als een peuter of kind bijvoorbeeld een stukje van de puzzle probeert te leggen dat niet past, zullen ze het proces daarna geheel weer opnieuw proberen.



Sociaal 

Puzzels zijn een geweldig educatief hulpmiddel om het coöperatieve spel te verbeteren en te bevorderen. Wanneer kinderen samenwerken om een puzzel te voltooien, zullen ze bespreken waar een stukje naartoe moet en waarom, de beurt delen plus elkaar ondersteunen bij het omgaan met een mogelijke mini-frustratie, om vervolgens het plezier te delen bij het afmaken van de puzzel. 



Maar er bestaan daarnaast ook verrassende voordelen bij het oplossen van een puzzle door volwassenen!



Verbeter je geheugen! 

Een prima manier om het geheugen te verbeteren is door een puzzle op te lossen! Het oplossen van puzzels verhoogt onze mentale snelheid en kortetermijngeheugen door kleuren, vormen en details te onthouden en helpt ons vervolgens na te denken waar de juiste plek voor ons stuk is. Kruiswoordpuzzels zijn al één van de beste cognitieve oefeningen, maar zo ook legpuzzels.



Verbeter je probleemoplossende vaardigheden. 

Probleemoplossende vaardigheden zijn erg belangrijk in ons leven. Als jij over deze vaardigheden beschikt, dan bent je in staat om een probleem te identificeren en hier de beste oplossing voor te vinden. Als jij je brein traint door puzzels op te lossen, kan je deze vaardigheden verbeteren.



Je IQ verhogen? 

Heb je wel eens een IQ test gedaan? Misschien was jij niet geheel tevreden met het resultaat hiervan en wil je dit graag verbeteren. Nou, een puzzle is een geweldige manier om dat te doen. Dit kan niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar na verloop van tijd is het heel goed mogelijk. Het oplossen van puzzels verbetert namelijk ons geheugen en het beredeneren.



Verminder stress 

Puzzels oplossen is een geweldig wapen tegen stress en negatieve energie! Wanneer je een puzzle oplost, verhogen je hersenen namelijk de productie van dopamine. Dopamine vertegenwoordigt één van de neurotransmitters in de hersenen, die helpt bij het reguleren van stemming, motivatie, aandacht, geheugen, positief denken en een gevoel van optimisme. 



Dus elke keer dat je het stukje van een puzzel op de juiste plek legt, verspreid je dopamine en creëer jij zo een gevoel van geluk en optimisme plus positieve energie. Puzzels oplossen is kortom absoluut de beste manier om te ontspannen en jezelf op te vrolijken! 



Dus begin nu ook met een fijne puzzle van i-Mania om jouw leven of die van jouw kind positief te beïnvloeden. 



https://www.i-mania.be/houten-puzzel-hand-greep-board-educatieve-toy-number-vervoer-patroon-puzzel-kind-geschenk-random-stijl-levering.html?fee=51&fep=353325



https://www.i-mania.be/interessante-reizen-puzzel-work-out-brain-evenwicht-puzzelbord-spel.html?fee=51&fep=381756



https://www.i-mania.be/derde-orde-dodecaeder-gevormde-kubus-puzzel-educatief-speelgoed-kleur-kleur.html?fee=51&fep=383966