Op reis gaan is veel meer dan enkel plaatsen bezoeken en foto’s maken. Het brengt immers nieuwe ideeën en perspectieven naar boven en is zelfs een echte investering in jezelf! 



Er zijn veel redenen op te noemen waarom reizen belangrijk is. Volgens sommigen is reizen goed voor je, omdat het voedsel voor de ziel is. Dit terwijl je heerlijk kunt ontspannen en de bestemming kunt verkennen. Maar reizen heeft nog zoveel meer te bieden.



Leer meer over jezelf 

Je kunt jezelf onder meer in de cultuur, lokale keuken en natuur onderdompelen van elke plek die jij bezoekt. Dit levert zonder twijfel nieuwe ideeën en perspectieven op verschillende onderwerpen op terwijl je meer over de reisbestemming leert… en misschien zelfs over jezelf! 



Door naar nieuwe plaatsen te reizen, kun je ook uit je persoonlijke comfortzone breken. En nieuwe ervaringen plus uitdagingen aangaan terwijl je meer leert over de wereld om je heen. Want onze wereld is enorm en divers en wij zijn hier maar een klein deel van.



Ervaar unieke culturen 

Elke plaats heeft haar eigen unieke cultuur en door dit te ervaren, kunnen we psychologisch groeien op een manier die geen enkel klaslokaal of boek ooit zou kunnen. Leren over een andere cultuur is per slot van rekening veel meer dan enkel de bezienswaardigheden zien en plaatselijk eten. 



Het omvat ook het praten met de lokale bevolking en het begrijpen van hun blik op de wereld waarin we leven. Probeer eventueel zoals de ‘locals’ te leven. En blijf ook zeker nieuwsgierig als jij een nieuwe plek bezoekt. Jouw speciale reis neemt jou dan zeker op een uniek avontuur mee en helpt je zo om bijzondere herinneringen te creëren.



Leef in het heden 

Reizen is bovendien een geweldige manier om even van het hamsterwiel van jouw leven los te komen en de schoonheid van de wereld waarin we leven volop te omarmen. Dus als jij bijvoorbeeld naar het fraaie Parijse landschap kijkt terwijl je bovenop de Eiffeltoren staat. 



Dan leer je absoluut dat moment te waarderen en stop je ook eventjes over de toekomst geobsedeerd te zijn. Want zoals men soms wel zegt: er is geen tijd zoals het heden.



Verbeter je fysieke en mentale gezondheid 

Naast de opwinding en het avontuur dat reizen met zich meebrengt, is er nog een andere reden waarom op reis gaan belangrijk is. Dit is het vermogen ervan om stressniveaus te verlagen en tegelijkertijd jouw fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. 



Want als het om de fysieke gezondheid gaat, dan betekent het reizen naar een nieuwe plek dat je altijd in beweging bent. Dat is zo een geweldige manier om calorieën te verbranden terwijl je iets leuks doet. 



Maar de voordelen voor de geestelijke gezondheid van reizen zijn net zo groot te noemen. Je geest wordt immers constant uitgedaagd als jij nieuwe dingen leert. Dus terwijl jij jouw horizon verbreedt, houdt het je hersenen prettig actief. Dit heeft zelfs bewezen diverse gezondheidsvoordelen voor op de lange termijn te hebben.



Doe unieke ervaringen op 

Als laatste vertellen we jou nog het feit dat (rond-) reizen het vermogen heeft om jou te helpen om de ware waarde van het leven ten volle te realiseren. Want als je daarna op je leven terugkijkt, dan zijn het niet de materiële bezittingen die jij je zult herinneren, maar eerder de ervaringen die je hebt gehad. Plus de mensen die je er hebt ontmoet en de ongelooflijke plaatsen die jij tijdens je reizen hebt gezien. 



Dus hoewel rijkdom en succes voor velen het einddoel lijkt te zijn. Zijn de fijne ervaringen en herinneringen die jij opdoet net zo belangrijk. Denk daarom ook over jouw reisbehoeften en waar jij graag op vakantie naartoe wilt gaan na… en ga op reis! 



REIZEN

Bron en idee: viatravelers