Een lierharp is een snaarinstrument dat al in 1400 is ontstaan. En dat vooral in het Griekse klassieke tijdperk tot veel latere muziekperioden werd gebruikt. Deze lyre harp uit de klassieke oudheid werd gewoonlijk bespeeld door het met een plectrum te tokkelen. Net zoals bij een gitaar of een citer. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een harp, die meestal met de vingers geplukt wordt. 



De vingers van de vrije hand brachten dan de ongewenste snaren in het akkoord tot zwijgen. Latere instrumenten, ook wel ‘lieren’ genoemd, werden in Europa en delen van het Midden-Oosten met een strijkstok bespeeld. Denk hier onder meer aan de Arabische rebab en haar nakomelingen, waaronder de Byzantijnse lyra.



Voor zowel traditionele als moderne muziek 

Al deze harpen en lieren werden ook solo als melodische instrumenten bespeeld. Maar ze werden niet echt als uitvoeringsinstrumenten zoals de piano of het klavecimbel beschouwd. Harpisten en lierspelers werden veelal door vocalisten, artiesten en verschillende instrumentalisten vergezeld. 



Harpen worden in zowel traditionele muziek als volksmuziek gebruikt. Dit terwijl de lieren over het algemeen in westerse ‘ambachtelijke’ muziek worden gebruikt.



De 10 snarige harplier 

Voor al die individuen die graag muziek uit het Midden-Oosten en die van de Grieken willen spelen, is een 10 snarige harplier zeker iets voor jou. Maar je wilt deze dan graag zeer snel upgraden als jij moderne muziek wilt spelen.



De 16 snarige lyre harp 

Want in dit geval is de 16 snarige lyre harp perfect voor jou. Met twee octaven en 2 extra noten kun je dan in principe alle moderne muziek spelen. Met 16 snaren beginnen is nooit een slechte beslissing voor een harplier student. Hoewel jij je in het begin misschien wel wat overweldigd voelt door het aantal snaren!



De 21 snarige varianten 

Er zijn hier bij i-Mania ook lyre harp varianten met 21 snaren. Meer snaren betekent in dit geval een groter bereik aan noten (octaven). Maar je moet je er wel bewust van zijn dat dit iets meer frustraties bij het stemmen van het instrument kan opleveren!



Is de lierharp goed voor beginners? 

Ja, de lierharp is een relatief gemakkelijk instrument om te leren spelen. En omdat het diatonisch gestemd is, zal het in principe goed klinken, wat je ook speelt! 



Het heeft een zeer eenvoudig ontwerp en het is vrij eenvoudig om er noten mee te maken die goed klinken. Dit in vergelijking met veel andere instrumenten. 



De lyre harp is ook een lekker stil en zacht instrument. Wat betekent dat het oefenen zonder anderen daarbij te irriteren vrij gemakkelijk zal zijn! Het enige echte probleem voor de meeste personen is het stemmen van de snaren. Iets wat je helaas vaak moet doen omdat het een snaarinstrument is.



Een prachtig muziekinstrument!

Uiteindelijk valt er te concluderen dat een i-Mania lyre harp een prachtig muziekinstrument is. Het is geweldig voor degenen die graag meer over muziek willen weten. Of voor degenen die naar een alternatief voor de meer gangbare instrumenten op zoek zijn. Ze zijn dankzij hun ergonomische ontwerp ook comfortabel om vast te houden en te bespelen. 



Dus waarom probeer jij het ook niet eens een keer. De bekende bart Kakofonix uit de Asterix en Obelix strips ging je al voor! 



LYRE HARP

Bronnen: o.a. lyreharptab & professionalcomposers