Of jou nu is verteld dat je absoluut een oude ziel bent of dat jij je misschien een tiener in het lichaam van een volwassene voelt. Wij hebben allemaal een ‘mentale leeftijd’ en die is echt niet altijd hoe oud we eigenlijk zijn. Lees hier verder waar deze mentale leeftijd om draait, plus doe een korte quiz om erachter te komen wat die van jou is.



Wat is een mentale leeftijd? 

De mentale leeftijd is volgens het Oxford woordenboek ‘het mentale vermogen van een persoon, uitgedrukt als de leeftijd waarop een gemiddeld persoon ditzelfde vermogen bereikt’. Volgens een Amerikaans neuropsychologisch onderzoek plus de wetenschap hierachter. 



De mentale leeftijd wordt het meest gebruikt bij het beoordelen van jonge kinderen met ontwikkelingsstoornissen. Zoals het syndroom van Down of autisme. Van wie de mentale leeftijd mogelijk niet overeenkomt met hoe oud ze daadwerkelijk zijn. 



Het stelt dan de mentale leeftijd gelijk aan zaken als uitvoerende functies, de emotionele ontwikkeling en algehele volwassenheid. Deze dingen komen meestal met de tijd naar ons toe… naarmate we ouder worden. Maar sommige individiuen kunnen deze al op een jongere mentale leeftijd voelen, ernaar handelen of op deze wijze denken. 



Wat wij als volwassenheid beschouwen, wordt over het algemeen als het vermogen gedefinieerd om wijs en gepast diverse ontwikkelingsverantwoordelijkheden te beheren. Dit is dan op mentaal, emotioneel, gedrags- en sociaal gebied het geval. Evenals andere mogelijke vormen van volwassenheid. Zoals bijvoorbeeld een fysieke volwassenheid of een volwassenheid in een specifieke loopbaan.



De mentale leeftijd test 

Doe hier de mentale leeftijd test. Sorry, deze is enkel in het Engels! 



Weet hierover, dat hoewel er geen enkele ‘thuistest’ is die jij kunt doen om definitief te zeggen hoe ‘oud’ of ‘jong’ jouw hersenen zijn. We zo wel kunnen denken aan een jonge en gezonde brein als een piekfunctie. 



Factoren zoals evenwicht en coördinatie, een scherp geheugen en het vermogen om de dag effectief door te komen, houden immers allemaal verband met hoe ‘oud’ jouw brein is. Je hersenen kunnen zo ouder lijken dan jouw werkelijke leeftijd is.



Is zo’n mentale leeftijdstest accuraat? 

Het achterhalen van jouw mentale leeftijd heeft meer te maken met hoe jij je voelt en gedraagt. Dan met echte diagnostische metingen. Desalniettemin kan het bijzonder leuk en vermakelijk zijn om zo’n quiz voor zelfontdekkingsdoeleinden te doen. En het kan jou zelfs helpen om groeigebieden te identificeren. Dit in het geval als jouw mentale leeftijd niet is wat jij zou willen.



Hoe jouw mentale leeftijdstest resultaten te begrijpen 

Sommige mensen zijn gewoon oude zielen, terwijl anderen een meer jeugdige geest hebben. En daar is helemaal niets mis mee. Zolang jij jouw leven maar ten volle leeft en je authentieke zelf bent. Dat is waar het uiteindelijk om gaat! 



Maar als jij in dit geval toch niet tevreden met je quizresultaten bent. Weet dan dat als je ongelukkig bent dat jouw mentale leeftijd jonger is dan je in werkelijkheid bent. Dat een oudere mentale leeftijd met meer ervaring en emotionele ontwikkeling gepaard gaat. 



En of onze mentale leeftijd nu jong of oud is. Dat we er altijd naar moeten streven om te blijven leren. Dit is per slot van rekening in het belang van onze hersenen en persoonlijke ontwikkeling! 



Uiteindelijk vertaalt een oudere mentale leeftijd zich echter vaak in wijsheid. Het maakt daarbij niet uit hoe oud je daadwerkelijk bent. Het is echter een stuk belangrijker om een gezonde mentaliteit te behouden. En eventuele negatieve gedachten over wat jou jou maakt weg te poetsen! 



JONG

Bron: mindbodygreen